KURTI ODBIO LAJČAKA: Priština otkazala učešće na novoj rundi dijaloga i najavila jačanje policije i "vojske"

M. St. - D.Z.

07. 11. 2023. u 07:15

DA je prištinska strana glavni kočničar u dijalogu, ponovo potvrđuje poslednji potez premijera lažne države Aljbina Kurtija, koji je odbio poziv specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka za ponovni susret u Briselu koji je trebalo danas da se održi.

КУРТИ ОДБИО ЛАЈЧАКА: Приштина отказала учешће на новој рунди дијалога и најавила јачање полиције и војске

foto: Tviter

Istovremeno, dok "zamrzava" pregovore sa Beogradom, podgreva tenzije pretnjama da će u narednoj godini angažovati dodatnih 500 policajaca i 600 pripadnika "KBS" i da se neće zaustaviti kako na severu, tako i na jugu KiM.

Direktor Kancelarije za KiM Petković potvrdio je juče da je Lajčak 30. oktobra mejlom uputio poziv Beogradu i Prištini na novu rundu dijaloga, a da je na njega, naša strana odmah, 2. novembra, potvrdno odgovorila.

- Beograd je naveo da će naša delegacija doći u Brisel na razgovore s obzirom na važnost nastavka dijaloga posebno u pravcu deeskalacije i stabilizacije prilika na terenu. Međutim, Priština i njen pregovarač Besnik Bisljimi su taj poziv jednostavno odbili. Zbog toga smo 3. novembra od strane EU obavešteni da je sastanak u Briselu, otkazan - objašnjava Petković za Tanjug.

Petković navodi da je Priština jasno pokazala da ih dijalog, normalizacija i deeskalacija ne zanimaju, a da ostaje posvećena isključivo teroru nad Srbima.

- Dodatne policijske i paravojne snage koje Kurti namerava da angažuje ne služe za odvraćanje bilo kakve spoljne pretnje, jer takva pretnja ne postoji, već je reč o jačanju formacija za zastrašivanje i terorisanje srpskog življa na KiM u cilju nastavka etničkog čišćenja Srba.

Nakon što je Kurti odbio da razgovara, Lajčak se juče uputio u Prištinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)