FANTOMSKI POPIS PRIŠTINE: Prebrojavanje stanovnika KiM zvanično traje od 1. novembra, ali još nije počelo

D. Zečević

20. 11. 2023. u 09:48

POPIS stanovništva na Kosovu i Metohiju koji organizuju prištinske institucije zvanično traje od 1. novembra, ali prema saznanjima "Novosti" on nije ni počeo! Kako je najavljeno, za popis je izdvojeno 12 miliona evra i trebalo bi da traje 45 dana, do 15. decembra, planirano je da bude angažovano 5.000 popisivača, ali je čitava procedura oko izvođenja popisa neizvesna. Zbog toga upućeni u prilike na KiM smatraju da će se popis ili odložiti ili produžiti rok za njegovo izvođenje.

ФАНТОМСКИ ПОПИС ПРИШТИНЕ: Пребројавање становника КиМ званично траје од 1. новембра, али још није почело

Arhiva

- Popis nije počeo zato što ne postoje tehnički uslovi za njegovo sprovođenje. Nisu nabavili ni tablete koji su neophodni popisivačima, nisu obučili popisivače, a da ne govorimo o bezbednosnim i fizičkim limitima u slučaju sprovođenja popisa na severu KiM i čitave situacije koju imamo u ovom delu Kosova - smatra Jovana Radosavljević iz NVO Nova društvena inicijativa iz Kosovske Mitrovice.

Ona za "Novosti" pojašnjava da nema naznaka da se na terenu bilo šta radi vezano za popis zbog čega smatra da je odlaganje za iduće leto realno. I dok pojašnjava da je poslednji regularan popis na KiM sproveden još 1991, naša sagovornica podseća da je prebrojavanje stanovnika u režiji privremenih prištinskih institucija održano 2011. bez Srba sa severa jer su ga oni bojkotovali.

- Vrlo sam skeptična da se i sada popis može sprovesti na čitavoj teritoriji, imajući u vidu situaciju na severu Kosova. I dalje smo u situaciji u kojoj već godinu dana Srbi nisu u kosovskim institucijama, a sa druge strane imamo i veliko nezadovoljstvo srpskog naroda koji verovatno neće želeti dobrovoljno da učestvuje u popisu - dodaje Radosavljevićeva.

Predviđene i kazne

POPISIVANjE stanovnika najpre je bilo zakazano za 1. septembar, ali je tada pomereno za 1. novembar iz istih razloga: nije bilo tehničkih i drugih uslova.

Prema podacima iz 2011, na Kosovu i Metohiji ima čak 1,7 miliona stanovnika što mnogi analitičari smatraju nerealnom brojkom. Koliko je Srba nije poznato, jer su oni koji žive na severu, ali i većina na jugu, popis bojkotovali. Inače, za neučestvovanje u popisu predviđene su kazne od 500 do 2.500 evra.

I sama kosovska Agencija za statistiku objavila je nedavno da ne postoje u ovom momentu tehnički, ali ni politički i bezbednosni uslovi za obavljanje popisa. Iz Agencije predlažu da se popis odloži uz napomenu da ne postoje ni logistički preduslovi, tj. laptopi i tableti za prikupljanje podataka.

Inače, na osnovu tzv. kosovskog zakona, opštinske popisne komisije moraju da budu formirane šest meseci pre početka popisivanja što, kako smo saznali, nije urađeno u četiri opštine na severu KiM. U Gračanici, većinskoj srpskoj opštini na centralnom Kosmetu, članovi popisne komisije potvrđuju da nisu dobili nikakav materijal, ali ni obaveštenje da se popis odlaže.

KOSOVSKA POLICIJA UHAPSILA MILENTIJA JAKŠIĆA (45) IZ ZUBINOG POTOKA

PRETUKLI ga ŠTO NE RAZUME ALBANSKI

PRIPADNICI specijalne kosovske policije pretukli su i uhapsili juče ujutru Milentija Jakšića (45) člana GI "Za Zubin Potok" iz Zubinog Potoka. On je, prema rečima Milije Biševca, predsednika ove Građanske inicijative zadobio povrede glave i tela kad su ga pretukli kosovski specijalci po prelasku amdinistrativnog prelaza Brnjak, kada se vraćao iz centralne Srbije.

- Mi još uvek ne znamo gde se on nalazi, nezvanično smo čuli da je na lekarskim pregledima, ali sam uspeo nakratko da ga vidim u policijskoj stanici u Zubinom Potoku gde sam uočio da ima povrede po glavi i da mu je pocepana odeća. Rekao mi je da su ga nedaleko od prelaza Brnjak, kada se vraćao iz centralne Srbije, zaustavili pripadnici specijalne policije, da je imao verbalni sukob sa njima, da su ga izvukli potom iz kola, pretukli ga i uhapsili - ispričao je Biševac.

Problem je nastao zbog toga što su se kosovski specijalci Jakšiću obraćali na albanskom jeziku, a on im je rekao da ne razume taj jezik. Oni su mu kazali da treba da ga nauči, na šta im je on odgovorio da ne želi da uči albanski.

- Mi smo od meštana saznali da je pretučen naš aktivista i da su ga posle premlaćivanja odveli na nepoznatu lokaciju. Otišli smo u policijsku stanicu u Zubinom Potoku u kojoj su takođe sve Albanci. Tu sam uspeo nakratko da ga vidim i ispričao mi je šta se dogodilo - rekao nam je Biševac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)