GAĐANJE INDEKSIMA U POGREŠNU METU: Ministar Mali odgovorio Ćulibrku

Novosti online

24. 08. 2023. u 15:13

MINISTAR finansija Siniša Mali odgovorio je glavnom i odgovornom uredniku NIN-a Milanu Ćulibrku, ističući da je od njega očekivao neki inteligentniji ekonomski indeks, a da je u brzom i burnom odgovoru dobio samo u afektu izmišljen indeks malicioznosti i neznanja.

ГАЂАЊЕ ИНДЕКСИМА У ПОГРЕШНУ МЕТУ: Министар Мали одговорио Ћулибрку

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić/Zoran Žestić

- Tu ste prvi, čestitam. Nisam gledao taj Indeks bede, jer mi je dovoljno bedno bilo da neko ko se toliko godina bavi ekonomskim temama misli da je fijasko to što je u Srbiji, u poslednjih deset godina, otvoreno više od pola miliona novih radnih mesta - napisao je ministar Mali na Fejsbuku.

On navodi da je to kao da su ceo Novi Sad i Niš, doslovce svaki građanin, zaposleni.

- Od ekonomskog podizanja zemlje iz blata, pobeđivanja nezaposlenosti i dovođenja svih velikih investitora u našu zemlju, od priznanja našeg uspeha od strane uglednih međunarodnih institucija, ipak je izgleda važniji NIN-ov indeks, i ostali maliciozni indeksi nastali neveštim mešanjem stopa i nivoa ekonomskih veličina. Je l' to prikazuje ekonomsko stanje u zemlji? Da li je onda ispravna konstatacija da su Albanija ili Crna Gora bile bogatije od Nemačke i Španije u, na primer, 2021. godini? Evrostatovi podaci kažu da je realna ekonomaska aktivnost u Nemačkoj i Španiji tokom 2021. godine zabeležila rast od samo 3,2 odsto, a u Španiji od 5,5. Dok je rast u Crnoj Gori bio 13 odsto, a u Albaniji 8,9 odsto. Istovremeno, te 2021. godine, rast potrošačkih cena u Crnoj Gori i Albaniji je bio niži nego u Nemačkoj (prosečan rast potrošačkih cena u CG je bio 2,5 odsto, a u Nemačkoj 3,2 odsto, Španiji 3 odsto). Da li je Albanija bogatija od Španije, ako joj je te 2021. godine i stopa nezaposlenosti bila 11,9 odsto, niža za 2,9 p.p nego u Španiji (14,8 odsto)? A ako u ovakav NIN-ov indeks uključimo i poređenje fiskalnih pozicija ovih zemalja, Albanija je sa deficitom u 2021. godini od 4,6 odsto BDP i učešćem javnog duga u BDP 74,5 odsto, svakako „bolja“ od Španije koja te godine beleži deficit od 6,9 odsto BDP i javni dug od 118,3 odsto BDP. Zamislite, Crna Gora je imala deficit od 1,9 odsto BDP, BiH 0,3 odsto, a Nemačka 3,7 odsto BDP, a učešće javnog duga u BDP u BiH je 34,4 odsto, a u Nemačkoj 69,3 odsto BDP. Kada bi sabrali i ponederisali ove indikatore, za tu 2021. godinu, koju ste vešto izbegli da grafički prikažete u prošlom NIN-ovom izdanju, Albanija bi bila "ekonomski snažnija" od Nemačke ili Španije - zapitao je Mali, i zaključio:

- Gađate indeksima u pogrešnu metu, i to znate, ali Vam ne odgovara istina, ne uklapa se u već pripremljenu tabelu i naslovnicu.

BONUS VIDEO: MALI - Imamo niži javni dug od većih i razvijenijih zemalja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (35)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)