OTELI OCA HARITONA I OBEZGLAVILI: Pre tačno 24 godine dogodio se svirep zločin kod Prizrena

Dragana ZEČEVIĆ

15. 06. 2023. u 16:35

TOG 15. juna 1999. godine, otac Hariton (Lukić) monah manastira svetih Arhangela kod Prizrena dobio je poslednje poslušanje. Iz episkopskog dvora u centru Prizrena krenuo je do jedne Srpkinje. Do nje nije stigao.

ОТЕЛИ ОЦА ХАРИТОНА И ОБЕЗГЛАВИЛИ: Пре тачно 24 године догодио се свиреп злочин код Призрена

Foto S. Bašić

Kod nekadašnjeg Doma JNA zaustavili su ga maskirani teroristi. Prvo su ga legitimisali, a potom ga i ugurali u zadnji deo kola njegovom ladom odvezli u nepoznatom pravcu.

Nemački novinar koji je bio sa vojnicima zabeležio je kamerom otmicu oca Haritona, čije je obezglavljeno telo pronađeno posle nešto više od godinu dana, 08. avgusta 2000. godine na neobeleženom groblju u albanskom selu Tusus kod Prizrena.

U izveštaju veštaka koji su obavili obdukciju navedeno je da je glava monaha odsečena oštrim predmetom, a kako je jedna muslimanka iz Prizrena ispičala anonimno monasima, teriristi su glavom oca Haritona igrali fudbal i potom je bacili u jedan bunar u Prizrenu.

O svirepom ubistvu ovog monaha rodom iz sela Seoce u kuršumlijskoj opštini čak su i veštaci zanemeli jer je obdukcija pokazala da mu je polomljena kičma, , nekoliko rebara i kosti leve ruke, telu je nedostajalo nekoliko pršljenova a proboden je i nožem u predelu srca. O ocu Haritonu koji je, kako je patolog konstatovao, preminuo u strašnim mukama, opevane su brojne duhovne pesme koje po rečima vernika imaju isceliteljska dejstva.

Kako su "Novosti" ranije pisale otac bolesnog deteta sa centralnog Kosmeta pevao je pesme o ocu Haritonu posle kojih je dečak ozdravio, a otac koji nije želeo javno da se predstavi, inicirao je izgradnju crkve posvećenu ocu Haritonu čije je svetovno ime Radoslav Lukić u njegovom rodnom selu Seocu u opštini Kuršumlija gde je rođen 1960. godine.

Tu mu je napravljen i spomenik a njegovo telo je sahranjeno u manastiru Crna Reka gde je i zamonašen 1995. godine. Počinioci ovog svirepog zločina ni dan danas nisu otkirveni niti je iko odgovorao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (7)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!