BASTI SE DRMA FOTELJA U VLADI: Ministar privrede mogao bi da snosi posledice zbog ponovnog samostalnog istupa o sankcijama

V.N.

10. 04. 2023. u 14:27

POSLEDNjI gaf ministra privrede Radeta Baste pred delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda, kojoj se, prema našim saznanjima, pohvalio da se u Vladi Srbije zalaže za uvođenje sankcija Rusiji, mogao bi da ga košta fotelje u Nemanjinoj 11.

БАСТИ СЕ ДРМА ФОТЕЉА У ВЛАДИ: Министар привреде могао би да сноси последице због поновног самосталног иступа о санкцијама

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministar spoljnih poslova i lider socijalista Ivica Dačić, ispred čije liste je Basta ušao u Vladu, potvrdio je za "Novosti" da će o daljim potezima narednih dana razgovarati sa koalicionim partnerima.

Dačić je izričit - zvaničan stav Srbije je jasan, da ne podržava narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, "ali da nismo uvodili sankcije Rusije, zbog naših nacionalnih i državnih interesa".

- Taj stav je jasno utvrđen na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost još na početku rata i on je nepromenjen - rekao je Dačić za naš list. - Svi su u obavezi da se pridržavaju tog stava, a naročito ministri. Naravno da ćemo o tome razgovarati ovih dana.

Pokret socijalista takođe je osudio Bastinu izjavu i zatražio od premijerke Ane Brnabić da ga hitno izbaci iz Vlade jer je pred "MMF dokazao da je nedisciplinovana, antidržavna neznalica".

- Ovom, u svemu lošem i sramotnom kadru Jedinstvene Srbije i SPS, nije mesto u Vladinom timu, već mu je mesto sa Đilasom i njegovom NATO pešadijom. Pozivamo predsednicu Vlade da odstrani ovog nesposobnog ratnog huškača i odbrani čast i ugled institucije koju vodi - navodi se u njihovom saopštenju.

Istoričar Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost komentariše za "Novosti" da je ta odluka na Vladi i premijerki, koja verovatno očekuje reakciju iz tabora odakle je Basta predložen za ministra, pa da onda povlači dalje poteze.

- Ne ulazeći u sadržinu onoga što je rekao, činjenica je da ne prestaje da pravi gafove i da iskače iz koloseka vlade - rekao je Graovac. - Onaj ko ne poštuje disciplinu hijerarhije, mora da snosi konsekvence. Ne može neko ko je deo vlade da iznosi svoje mišljenje bez konsultacije i usaglašavanjem odluke sa kolektivnim telom koje tu politiku sprovodi.

Politički analitičar Dejan S. Miletić, sa druge strane, smatra da Bastina fotelja nije ugrožena jer je, kako kaže, "Vlada oročena od njenog formiranja i nema previše vremena za rekonstrukciju i neka nova rešenja koja bi bila prihvatljiva".

- Zaista je neobično da ministri vode autonomnu politiku - navodi Miletić za "Novosti". - Treba biti otvoren prema tim opcijama kao što su sankcije, koje bi možda mogle da unaprede poziciju Srbije, ali će se o tome, ako se raspravlja, govoriti na Vladi. Njegov potez ne vodi nikuda jer Basta iza sebe nema partiju koja ima ozbiljnu podršku, jer je i sama deo koalicije, on je igrom koalicionih dogovora izbio na poziciju u Vladi, a ne što ga je vladajuća većina birala.

Govoreći o nekim ranijim samostalnim istupima ministara iz bivših vlada, Graovac dodaje da je premijerka tada pokazala dosta trpeljivosti prema takvom ponašanju i da će i sada od nje zavisiti kako će se poneti prema Bastinom ponašanju.

Analitičar Ognjen Karanović smatra da, ukoliko je Bastina izjava tačna, da je pitanje da li će snositi posledice na premijerki i koalicionim partnerima:

- Ovo je praksa koju bi trebalo izbegavati, jer se dovodi u pitanje kredibilitet Vlade. O tim strateškim pitanjima treba da se konsultuje sa kolektivnim organom.

Kako su "Novosti" objavile, Basta je pred delegacijom MMF istupio sledećim predstavljanjem:

- Ja sam Rade Basta, ministar privrede, i zalažem se za uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji. Poštujem predsednika Aleksandra Vučića, ali zaista ne razumem zbog čega on to sprečava.

Ministar privrede, pre samo nepunih mesec dana, prvi put je istupio sa samostalnim stavom na temu uvođenja sankcija, kada je istakao da "naša zemlja već plaća visoku cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i da to postaje neizdrživo" i pozvao ostale kolege u Vladi da ga podrže. Iz njegove stranke Jedinstvene Srbije tada su se ogradili od njegove izjave i poručili da je to Bastin lični stav i da nije u skladu sa stavovima partije.

Prema Ustavu i zakonima, ministru pre vremena prestaje mandat ako podnese ostavku i Narodna skupština je konstatuje ili ga razreši na predlog premijera, ili ako parlament Vladi izglasa nepoverenje. Predlog za razrešenje premijer podnosi predsedniku Narodne skupštine u pisanom obliku i ima pravo da ga obrazloži. Predlog za smenu Vlade ili jednog člana može da podnese najmanje 60 poslanika. Predsednik Vlade je dužan da predloži skupštini izbor novog ministra u roku od 15 dana od prestanka mandata prethodnog ministra. Novi se bira većinom od ukupnog broja narodnih poslanika. Predlog za razrešenje ministra može da se povuče sve do odlučivanja o predlogu za glasanje.

PORIČE IZJAVE NA "INSTAGRAMU"

BASTA je na svom Instagram profilu istakao da nije pred delegacijom MMF govorio o sankcijama Rusiji, iako je "Novostima" iz više izvora koji su prisustvovali sastanku potvrđeno od reči do reči šta je kazao. Takođe, rečeno nam je i da je na pomenutom sastanku tražio smenu čelnih ljudi Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza, kao i svog pomoćnika za privatizaciju, što je još jedan nonsens.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave