RAZBIJANJE SFRJ NA ŠTETU SRPSKOG NARODA: Novinar i publicista Milorad Vukašinović o hronici rata 1999. godine

J. S.

04. 03. 2023. u 21:08

MARTOVSKA tema Milorada Vukašinovića u Kulturnom centru Novog Sada podrazumeva sagledavanje okolnosti pod kojima se dogodio napad NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine, uz poseban osvrt na „hronologiju događaja koji su uticali na promenu politike zapadnih sila u odnosu na postjugoslovenski prostor i srpski narod", kako naglašava sam predavač.

РАЗБИЈАЊЕ СФРЈ НА ШТЕТУ СРПСКОГ НАРОДА: Новинар и публициста Милорад Вукашиновић о хроници  рата 1999. године

M.Stojković

Na tribini je posebno skrenuta pažnja na uticajne radove profesorke Smilje Avramov koja je objavila obimnu građu o procesu razaranja jugoslovenske države, gde se našao i podatak o „potpisanom tajnom sporazumu između SAD, Nemačke i Vatikana o razbijanju SFRJ na štetu srpskog naroda" iz februara 1976. godine.

Vukašinović ističe da je Ameriku opterećivalo pitanje „šta će biti sa Jugoslavijom nakon Tita", propraćeno strahom da bi ona mogla da postane članica Istočnog bloka. Takođe, prema rečima prof. Smilje Avramov, ključno je bilo i stanje „kontinuirane moralne hipokrizije Zapada na području nekadašnje Jugoslavije". Na predavanju je dakle predočena „hronika nezakonitog rata", uz analizu geopolitičke situacije tog trenutka, i zaključak da je „tragedija 1999. godine proistekla iz nedostatka  univerzalne saglasnosti oko minimuma pravnih pravila koja bi bila prihvaćena od svih ključnih aktera u međunarodnoj politici".

Te, 1999. godine, došlo je do militarizacije svetske politike. Kompleks navedenih problema Vukašinović sagledava  sa filozofske i moralne ravni, pozivajući se i na knjigu Vladimira Ilića, Prometeja: Medijska „nacifikacijaˮ srpskog naroda.

Predavanje novinara i publiciste Milorada Vukašinovića „Hronika nezakonitog rata 1999. godine" može se  pogledati na  Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega