MLADIĆIMA KUĆNI PRITVOR: Srbi iz Klokota, uhapšeni posle proslave Božića, nisu više u zatvoru

D. ZEČEVIĆ

14. 01. 2023. u 12:34

DVOJICI mladića iz Klokota u Kosovskom Pomoravlju, Dejanu Makiću (27) i Aleksandru Spasiću (31), koje je tzv. kosovska policija privela u četvrtak po podne zbog obeležavanja Božića, posle 48-časovnog pritvora u Gnjilanu juče ujutru je određen kućni pritvor.

МЛАДИЋИМА КУЋНИ ПРИТВОР: Срби из Клокота, ухапшени после прославе Божића, нису више у затвору

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kako je "Novostima" izjavio advokat Miloš Delević, branilac Aleksandra Spasića, dvojici Srba pritvor je određen u trajanju do 30 dana. Oni se terete za navodno izazivanje opšte opasnosti jer su tokom obeležavanja Badnje večeri ispred crkve ispaljeni pucnji u vazduh.

- Žaliću se na pomenutu meru jer smatram da u radnjama mog klijenta Spasića nema elemenata krivičnog dela - potvrđuje nam advokat Delević.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da je jasno da se ovakvim privođenjima, povezanim sa proslavom Božića kao najradosnijeg pravoslavnog praznika, Srbima stavlja do znanja da nemaju pravo na svoju veru.

- To najbolje pokazuje teroristički napad na Badnji dan u Gotovuši, kada je Albanac, pripadnik tzv. kosovskih bezbednosnih snaga, pucao u dečaka Stefana i mladića Miloša, samo zato što su nosili badnjak, kao i premlaćivanje Stefana Tomića iz Klokota na Badnje veče. Time se na Srbe vrši dodatni pritisak i unosi strah u srpske sredine, sa jasnim ciljem da se onespokoje i proteraju sa svojih ognjišta - ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Privedeni jer su ispred crkve u Klokotu pucali u vazduh, Foto Tanjug/Kancelarija za KiM

Inače, pored privođenja dvojice Srba iz Klokota, ovogodišnje obeležavanje Božića na Kosovu i Metohiji ostalo je u senci ranjavanja srpskog dečaka Stefana i mladića Miloša Stojanovića, dvojice rođaka iz Gotovuše kod Štrpca. Njih je hicima iz pištolja na ulici dok su nosili badnjak ranio, Miloša u šaku a Stefana u rame, pripadnik tzv. kosovskih bezbednosnih snaga Azem Kurtaj. Posle višednevnog ležanja u bolnici u Gračanici Miloš je početkom protekle sedmice pušten na kućno lečenje, dok je mali Stefan u petak otišao kući.

Posle ovog oružanog napada na dečake iz Gotovuše, tokom Badnje večeri u Vitini grupa Albanaca napala je i pretukla osamnaestogodišnjeg Stefana Tomića iz Klokota nanevši mu povrede po licu i telu. I umesto da srpskom mladiću pruže neophodnu medicinsku pomoć, on se od ponoći do ujutru, dok nije stigao njegov otac, nalazio u policijskoj stanici na ispitivanju.

Foto D. Milovanović

Svi ovi napadi, prema rečima političkih predstavnika Srba sa Kosova i Metohije, ostavili su duboke traume na srpske mladiće, ali uprkos svemu njihovi roditelji i prijatelji, ali i naši sunarodnici iz svih delova KiM, poručuju da neće napustiti svoja ognjišta. Svoju odlučnost iskazali su i na nedavno održanom protestu u Štrpcu sa kojeg su poručili da će, ukoliko zatreba, biti spremni da se brane kako bi zaštitili svoju decu i živote.

OPRAVDANjA

IAKO su se mogle čuti sporadične osude od međunarodnih predstavnika i albanskih političara zbog oružanog napada na srpsku mladež iz Gotovuše, u svakoj od njih izbegnuto je da se jasno i precizno kaže da su napadnuti Srbi na na svoj praznik. Političari su uglavnom isticali da se radi o "građanima Kosova". Kako su preneli prištinski mediji na albanskom jeziku, Azem Kurtaj se na saslušanju pravdao da je "pucao u samoodbrani jer su auto u kojem se nalazio, opkolila srpska deca".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)