DAVOS PONIZIO LAŽNU DRŽAVU: Kurti na Svetskom ekonomskom forumu predstavlja tzv. Kosovo, ali sa fusnotom

Novosti online

13. 01. 2023. u 13:31

ALjBIN Kurti će u Davosu na Svetskom ekonomskom forumu govoriti kao "premijer Kosova*", a u fusnoti je navedeno da to ne prejudicira stavove o statusu.

ДАВОС ПОНИЗИО ЛАЖНУ ДРЖАВУ: Курти на Светском економском форуму представља тзв. Косово, али са фуснотом

Foto: EPA/ Georgi Licovski

- Ovo određivanje ne prejudicira stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 (1999) Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova - navodi se u zvaničnoj listi događaja koju je Davos prosledio medijima.

Foto: Printskrin

Podsećamo, Međunarodni sud pravde je konstatovao da međunarodno pravo u načelu „niti zabranjuje niti dozvoljava jednostrane deklaracije o nezavisnosti”. Međutim, deklaracije o nezavisnosti same po sebi ne prave od nekog entiteta državu.

U Rezoluciji 1244 se podseća na suverenitet i teritorijalni integritet Savezne Republike Jugoslavije i drugih država u regionu i potvrđuje poziv za široku autonomiju i suštinsku samoupravu za Kosovo i Metohiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

VUČIĆ GOST NACIONALNOG DNEVNIKA: Predsednik u 18.30 časova na TV Pink o svim aktuelnim temama