“NOVOSTI” ISTRAŽUJU: Šta sadrži dokument Kfora, na osnovu kojeg je Vučić uspeo da dogovori uklanjanje barikada

D. M. - S. S. R.

30. 12. 2022. u 07:21

GARANCIJA koju je naš državni vrh dobio od međunarodne zajednice da je tzv. Kosovskim bezbednosnim snagama potrebna saglasnost komandanta Kfora za eventualni odlazak na sever KiM, a uz dogovor sa legitimnim predstavnicima lokalne zajednice, prevagnula je da Srbi sa KiM donesu odluku o sklanjanju barikada sa kojih su 20 dana ukazivali na teror koji trpe godinama.

“НОВОСТИ” ИСТРАЖУЈУ: Шта садржи документ Кфора, на основу којег је Вучић успео да договори уклањање барикада

Foto: Printskrin Instagram/buducnostsrbijeav

Posle prebacivanja u kućni pritvor Dejana Pantića, i garancije Amerike i Evropske unije da ljudi koji su danononoćno bili na protestima neće biti hapšeni, naš narod je poslušao predsednika Aleksadra Vučića koji ih je savetovao da uklone prepreke sa puteva.

Prvi čovek Srbije im je ukazao da prvi put, u aktu Kfora, imamo nešto što se ne odnosi samo na Albance i NATO, i da više ne moramo da se pozivamo na dokument Andersa fog Rasmusena, nekadašnjeg generalnog sekretara NATO, i tadašnjeg predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija o uslovima pod kojim KBS može da ide na sever:

- Imamo nešto što za nas postaje novi izvor prava i jasno propisuje obaveze Kfora da bez njihove saglasnosti, lokalne srpske zajednice, na kraju krajeva i Srbije, ne može biti prisustva tzv. kosovskih bezbednosnih snaga na severu. To je za nas velika stvar.

Formalno-pravno, Beograd se preko kosovskih Srba praktično uvodi kao treća strana, što do sada nije bio slučaj, jer se ugovorni odnos gradio između Prištine i NATO, odnosno predviđa da KBS mora da traži saglasnost od Kfora. Kako se to sprovodilo u praksi, najbolje svedoči podatak da su Albanci do sada 15 puta upadali na sever pokrajine sa dugim cevima i oklopnim vozilima, a da ni od koga ne traže dozvolu, svakog puta prolazeći bez ikakvih posledica za brutalno kršenje sporazuma koji su sami potpisali.

Foto Tanjug/AP

Predsednik Vučić, posle noći provedene sa našim ljudima sa KiM - koji su mu poručili da ne žele da idu protiv svoje države, ali da zahtevaju da nikada ne bude priznanja samoproglašene nezavisnosti Kosova - rekao je da je Kosovo i Metohija Srbija i da nikada neće biti ništa drugo:

- Borim se i boriću se za našu braću i naše sestre. Ovo je naša mala pobeda. Znam da nas čekaju novi problemi, ali svaki dan mira i stabilnosti je šansa za budućnost. Moramo da budemo trpeljivi i strpljivi, ali i odlučni, hrabri i odgovorni, kako bismo sačuvali i živote i otadžbinu. Naš cilj je uvek bio mir i da guramo celu Srbiju napred - naveo je Vučić na svom instagram-nalogu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da Priština neće lako moći da pogazi garancije SAD i EU:

- Ovi sporazumi i garancije ulaze u korpus svih onih sporazuma na koje se pozivamo, izdejstvovali smo nešto što je sastavni deo naše borbe na međunarodnom planu. Dobili smo garancije koje Priština neće moći tako lako da pogazi a da SAD i EU ne reaguju, jer je ovo njihova garancija i njihova reč.

Petković je objasnio i da se garancije SAD i EU odnose na to da ne postoje nikakvi spiskovi za hapšenje Srba sa Kosova zbog učešća na mirnim protestima, odnosno barikadama.

- Ovaj deo je jako važan i Vučić se silno borio da sve na tom papiru bude jasno definisano. Srbi su otvoreno rekli da ne veruju garancijama SAD i EU, ali smo mi sa druge strane dali garancije da ćemo stati uz naš narod. Ne možemo da verujemo Kurtiju, bolje je da imamo jedan ovakav papir za koji možemo da se držimo. Garancije se odnose i na to da KBS na sever Kosova ne može bez odobrenja komandanta Kfora i političkih predstavnika Srba sa Kosova - naveo je direktor Kancelarije za KiM.

NAŠA VOJSKA BEZ NOVIH OBAVEZA

PREMIJER privremenih institucija Aljbin Kurti u poslednje vreme često je ukazivao na aktivnosti naše Vojske, a u dokumentu Kfor pominje se i ova tema. Naime, navodi se da Vojska Srbija nema nikakvu obavezu da Kfor obaveštava o raspoređivanju i aktivnostima, osim ako se približi na najmanje 1.000 metara od administrativne linije. Poslednjih dana Vojska je rasporedila snage u Raškoj oblasti na udaljenosti od 2.000 metara od teritorije južne srpske pokrajine.

MANjE TENZIJA

POSLE smirivanja tenzija, juče je i stanje povišene borbene gotovosti u Vojsci Srbije ukinuto odlukom predsednika i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića. Posebne mere proglašene su 26. decembra, kada su iz Prištine pretili da će kosovska policija silom ukloniti barikade. Namera Vojske Srbije bila je da pomogne našim ljudima ukoliko dođe do fizičkog napada na njih, kako bi se izbegao novi pogrom.

S. S. R. - D. M.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna