KURTI SE NE SMIRUJE: Zapad ga podržava jer želi Putinu da izbije iz ruke adut kosovskog presedana

D. Milinković

29. 12. 2022. u 07:00

TEŠKO da će premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti "olabaviti" lanac kriza kojima poslednjih meseci "steže" kosovske Srbe i pali novo bure baruta na Balkanu, jer je krajnji cilj ove akcije, inspirisane, a neretko i dirigovane iz dela međunarodne zajednice, da zauvek etnički očisti Kosovo i pečatira teritorijalni integritet lažne države.

КУРТИ СЕ НЕ СМИРУЈЕ: Запад га подржава јер жели Путину да избије из руке адут косовског преседана

Foto: D. Milovanović

U pokušaju da realizuju ovaj opasni projekat, Kurti i zapadni režiseri njegove destruktivne politike spremni su da pogaze međunarodno pravo i sve sporazume, ali i da na kocku stave srpske glave i sve što je našem narodu sveto.

To je još jednom nedvosmisleno pokazala serije opasnih poteza koje je Kurti povukao poslednjih dana, a koji su kulminirali skandaloznom zabranom patrijarhu Porfiriju da ode u Pećku patrijaršiju, i još skandaloznijom reakcijom Brisela, koji je, umesto da osudi Prištinu, pozvao "dve strane" na smirivanje situacije.

Foto Tanjug/AP

Vladimir Putin

Da se vrzino kolo neće prekinuti dok se Srbi za sva vremena ne izbace sa KiM upozorio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On nema zabludu da će se, i ako se smiri trenutna situacija na KiM, desiti nešto novo za 15 ili 30 dana, jer po svaku cenu žele da zaokruže teritorijalni integritet Kosova, koji im je bitniji od života Srba.

I sagovornici "Novosti" kažu da je rusko-ukrajinski sukob dodatno poklopio interese Kurtija i Zapada. Kurti želi da protera Srbe i uspostavi potpunu kontrolu nad severom pokrajine, a Zapad da stavljanjem tačke na lažnu državu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu izbije iz ruku argument kosovskog presedana.

I tu Priština i Zapad vode akciju na dva fronta. Prvi je da se neprestanim krizama, neviđenim terorom, hapšenjima i zastrašivanjem razbije srpsko jedinstvo na severu, što bi Kurtiju omogućilo da ga lakše "osvoji". Na drugom frontu deluje Zapad, neprestanim pritiscima i ucenjivanjem Beograda da bude što kooperativniji po pitanju Kosova.

Foto: Tanjug/AP

Aljbin Kurti

Srđan Graovac, iz Centra za društvenu stabilnost, kaže nam da je za Zapad Kosovo odavno završena priča i da zato Kurti za sve što radi dobija podršku i SAD i EU:

- Kao neko ko smatra da Kosovo treba da ima pun kapacitet nezavisne države, Zapad je na stanovištu da je Kurti u pravu što hoće da sever stavi pod punu kontrolu Prištine. Dali su mu odrešene ruke da to sprovede u delo, Zapad zapravo i očekuje od Kurtija da razjedini Srbe na severu, gde je i centar opstanka našeg naroda na KiM, i time olabavi njihove veze sa Beogradom. Otuda i kriminalizacija kosovskih Srba i udari na Srpsku listu, paralelno sa držanjem našeg naroda u stalnom strahu kako bi se neki pokolebali i možda ubuduće glasali za Radu Trajković ili Nenada Rašića. Međutim, među Srbima je mnogo više onih koji bi u otporu prema neprestanom teroru mogli da traže obračun sa Prištinom i Kurtijem. A svaka reakcija Srba koja bi bila ekstremna išla bi naruku i Prištini i Zapadu i njihovim planovima - objašnjava Graovac.

On smatra da Zapadu, pre svega SAD, ipak nije u interesu da izazove sukob širih razmera i da se zato situacija uvek drži na "granici incidenta".

JOVANOVIĆ: HOĆE BALKAN U RUKAMA

BIVŠI šef diplomatije Živadin Jovanović ukazuje da Zapadu i NATO, pre ili kasnije, predstoji suočavanje sa Rusijom za pregovaračkim stolom:

- Zato žele da pre nego što sednu za taj sto u rukama imaju kartu potpune kontrole nad Balkanom. Bitno im je da Srbija i srpski narod ne budu ključni faktor u regionu i ovo što se dešava na Kosovu samo je nastavak te politike našeg slabljenja, fragmentisanja, nabijanja kompleksa krivice za sve što se događalo od devedesetih do danas. Ključno za Srbiju je da izdrži, da bude politički i moralno čvrsta, koliko je moguće ujedinjena i da ne popusti pred ucenama i pretnjama vodećih zapadnih sila.

U PISMU EU TRAŽE KAZNU ZA BEOGRAD

MINISTARSTVO spoljnih poslova i dijaspore tzv. Kosova je u pismu zemljama EU tražilo da preduzmu mere protiv Srbije koja, kako kažu, stalno pokušava da destabilizuje sever Kosova, u poslednje vreme i postavljanjem barikada.

U pismu na tri stranice, u koje je uvid imala agencija Telegrafi.com, tvrdi se da barikade "podsećaju na način rada Srbije za započinjanje ratova devedesetih". Iako Beograd ne prestaje da se zalaže za mir i poziva na suživot sa Albancima, u pismu se srpski politički lideri optužuju da "godinama neguju osećaj netrpeljivosti i mržnje prema kosovskim Albancima". Apostrofirani su predsednik Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!