SRBI SU ZA BRISEL DEŽURNI KRIVCI: Izostanak osude Kurtijevih poteza još jednom pokazao "dosledno" lice EU

M. Stanojković

28. 12. 2022. u 07:00

PRVO su se kanili da li da uopšte nešto kažu, a kada su se odlučili - bolje i da nisu govorili.

СРБИ СУ ЗА БРИСЕЛ ДЕЖУРНИ КРИВЦИ: Изостанак осуде Куртијевих потеза још једном показао доследно лице ЕУ

Foto AP

Tako bi se, u najkraćem, moglo opisati sramotno ponašanje administracije Evropske unije povodom anticivilizacijske zabrane patrijarhu Porfiriju, čak i da kroči na Kosovo i Metohiju, koju su izrekle vlasti u Prištini.

U svom saopštenju EU je ostala dosledna lepljenju etikete "dežurnog krivca" našem narodu u južnoj pokrajini, a vešto su izbegli da direktno osude Aljbina Kurtija zbog nečuvenog iživljavanja nad prvojerarhom SPC. Umesto toga, potrudili su se da izjednače odgovornosti "obeju strana" za eskalaciju, "osuđujući napad na Kfor i Euleks i kosovsku policiju". Pošto takozvana kosovska policija sigurno nije napadala samu sebe, proizlazi da su glavni krivci za tenzije - Srbi.

Tako smo dobili činovničku i iznuđenu notu u kojoj se apeluje da se "na Kosovu mora odmah i bezuslovno vratiti i garantovati nesmetana sloboda kretanja svih građana i zajednica, uključujući tu i verske vođe". Ponovo, dakle, simetrija - jer se rampi za partijarha srpskog pretpostavljaju barikade na severu koje je naš narod podigao jer se zasitio prištinskog terora.

Foto: Tviter/Nabila Massrali

Nabila Masrali

Indirektno se svrstavajući na jednu stranu, dok bi trebalo da bude neutralna, EU je, uz osudu napada na Kfor i Euleks, pozvala na maksimalnu suzdržanost i hitnu akciju da bi se "bezuslovno deeskalirala situacija, što uključuje uzdržavanje od provokativnih radnji, pretnji ili zastrašivanja.

- Apelujemo na predsednika Vučića i premijera Kurtija da lično doprinesu političkom rešenju u cilju smirivanja tenzija i dogovora o daljem putu u interesu stabilnosti, bezbednosti i dobrobiti svih lokalnih zajednica, a EU aktivno podržava ove napore. Očekujemo da se Kosovo i Srbija vrate zalaganju stvaranja ambijenta pogodnog za pomirenje, što uključuje i zaštitu srpskog stanovništva na severu Kosova - navodi se u saopštenju koje je potpisala portparolka EU Nabila Masrali.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštenje EU ocenio je kao jednu od "najvećih sramota koje su mogli sebi da priušte:

- Iz tih izjava jedino smo mogli da shvatimo da su Srbi krivi što imaju Srpsku pravoslavnu crkvu i što je patrijarh poželeo da ode u svetinju.

Foto D. Milovanović

Vladislav Jovanović

Nekadašnji šef diplomatije Vladislav Jovanović reakciju EU vidi kao nastavak dosledne politike EU da srpsku stranu smatra podjednako, ako ne i jedino odgovornu. U ovoj situaciji, objašnjava Jovanović, kada su imali zbir izazovnih poteza sa albanske strane, bili su primorani da puste "nekakav glas".

- Ovim pošteđuju jedinu krivu stranu, Albance, jer su oni izabranici Zapada i ne mogu se napadati, pa jedino je moguće da se stave u istu ravan sa Srbima. Propuštanje da se jače osudi jedno dosad nezabeleženo omalovažavanje jednog patrijarha neke zemlje, koji ide put svoje crkve, da se ne reaguje odgovarajuće je pitanje koje baca tamnu senku na ukupnu političku filozofiju Zapada.

BEZ STAVA O SPREČAVANjU ESKALACIJE

PREMA mišljenju bivšeg diplomate Zorana Milivojevića, zabrinjavajuće je da nema stava za moguću eskalaciju vezano za ponašanje prištinske strane i da teško možemo očekivati ozbiljnije angažovanje EU za sprečavanje eskalacije:

- Prištinsku stranu tretira kao ravnopravnog partnera srpskoj strani, govoreći o ugrožavanju kosovske policije i daje podršku onim merama koje prištinska strana preduzima, a koji idu u pravcu eskalacije.

M. Stanojković

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024