VOJSCI SRBIJE NE TREBA ODOBRENJE, ALI ALBANCIMA TREBA: Kfor o raspoređivanju naše armije u Raškoj oblasti

Tanjug

28. 12. 2022. u 16:55

KFOR je danas saopštio da je posle izveštaja da su ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) general Milan Mojsilović pre nekoliko dana posetili jedinice VS raspoređene u Raškoj oblasti, na oko dva kilometara od administrativne linije sa Kosovom, "korisno podsetiti da VS nije potrebno odobrenje Kfora za kretanje i obuku na teritoriji Srbije".

ВОЈСЦИ СРБИЈЕ НЕ ТРЕБА ОДОБРЕЊЕ, АЛИ АЛБАНЦИМА ТРЕБА: Кфор о распоређивању наше армије у Рашкој области

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

- U skladu sa postojećim sporazumima, VS je dužna da obavesti štab Kfora samo u slučaju da neke od njihovih jedinica moraju da priđu bliže od 1.000 metara od administrativne linije. Informaciju Kforu mora dati Zajednička komisija za implementaciju, čija je misija da olakša komunikaciju i razumevanje između komandanta Kfora i srpskih snaga bezbednosti - naveo je portparol Kfor u saopštenju.

Kada je reč o, kako dalje navodi portparol Kfor, tzv. Kosovskim bezbednosnim snagama, njihovo raspoređivanje, prema postojećim sporazumima, zahteva prethodnu saglasnost komandanta Kfora za odlazak na sever KIM.

- Kfor, u skladu sa svojim mandatom, može da se angažuje sa legitimnim predstavnicima lokalne zajednice na severu Kosova kao deo ovog procesa saglasnosti - dodaje portparol.

U saopštenju portparola se navodi da Kfor ostaje izuzetno oprezan i ima sposobnost i osoblje da obezbedi bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice pod mandatom UN, na osnovu Rezolucije 1244 SBUN iz 1999. godine.

- Nastavićemo da pažljivo pratimo situaciju na terenu i aktivnosti duž administrativne linije, podržavajući dijalog za pronalaženje sporazuma za smirivanje tenzija na severu Kosova - istakao je portparol Kfor.

BONUS VIDEO: SRPSKA VOJSKA U PRIPRAVNOSTI - Ovako je izgledala današnja poseta ministra Vučevića

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)