EU I SAD IZDALE ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE: "Zabriniti smo zbog dešavanja na KiM - vladavina prava se mora poštovati"

Novosti online

28. 12. 2022. u 16:18

EVROPSKA unija i Sjedinjene Američke Države (SAD) oglasile su se zajedničkim saopštenjem gde su izrazile "zabrinutost su zbog daljeg napetog stanja na severu Kosova" i pozvale na maksimalnu uzdržanost, hitno preuzimanje mera za bezuslovnu deeskalaciju situacije i uzdržavanje od provokacija, pretnji i zastrašivanja.

ЕУ И САД ИЗДАЛЕ ЗАЈЕДНИЧКО САОПШТЕЊЕ: Забринити смо због дешавања на КиМ - владавина права се мора поштовати

Foto AP

- Radimo sa predsednikom Vučićem i (tzv.)premijerom Kurtijem na pronalaženju političkog rešenja kako bismo smirili tenzije i dogovorili put dalje u interesu stabilnosti, bezbednosti i blagostanja svih lokalnih zajednica - navodi se u zajedničkom saopštenju EU i SAD.

EU i SAD posebno pozdravljaju "uveravanja rukovodstva Kosova da ne postoje spiskovi kosovskih Srba za hapšenje ili krivični progon zbog mirnih protesta/barikada".

- Istovremeno, vladavina prava se mora poštovati, a svaki oblik nasilja je neprihvatljiv i neće se tolerisati - navodi se u saopštenju.

Dalje se navodi da će SAD podržati rad Evropske unije kroz svoju Misiju vladavine prava na Kosovu (EULEKS).

- EULEKS će, u skladu sa svojim mandatom, nastaviti da pažljivo prati sve istrage i naknadne postupke kako bi promovisao poštovanje ljudskih prava. Ovo uključuje, posebno, garancije pravičnog suđenja, kao i zaštitu i jednak tretman za pripadnike nevećinskih zajednica na Kosovu. Takođe očekujemo da se (tzv.)Kosovo i Srbija vrate negovanju okruženja pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju za dobrobit svojih građana - piše u saopštenju.

Na kraju se navodi da "sve obaveze iz dijaloga moraju da se u potpunosti sprovedu bez odlaganja".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu