OTPEČAĆENA OPTUŽNICA OD 16 TAČAKA: Petorica Rusa i dvojica Amerikanaca pred sudom u SAD zbog "kovanja zavere"

Tanjug

13. 12. 2022. u 23:50

U SAD je danas otpečaćena optužnica od 16 tačaka koja tereti petoricu Rusa i dvojicu Amerikanaca za kovanje zavere s ciljem stvaranja globalne šeme za nabavke i pranje novca u ime vlade Ruske Federacije, saopšteno je iz ministarstva pravde SAD.

ОТПЕЧАЋЕНА ОПТУЖНИЦА ОД 16 ТАЧАКА: Петорица Руса и двојица Американаца пред судом у САД због ковања завере

Foto: Profimedia

Među optuženima je i jedan pripadnik ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

Optuženi su se navodno udružili s ciljem da švercuju municiju za snajpersko naoružanje i da pribavljaju američke vojne i proizvode zasnovane na tehnologiji dvostruke namene za potrebe ruskog odbrambenog sektora kršeći američke sankcije Rusiji uvedene ranije ove godine.

Među optuženima su Jevgenij Grinin (44), Aleksej Ipolitov (57) i Svetlana Skvorcova (41), svi iz Moskve, Boris Livšic (52) i Vadim Konoščenok (48) obojica iz Sankt Petersburga i Amerikanci Aleksej Brejman (35) iz Nju Hempšira i Vadim Jermolenko (41) iz Nju Džersija.

Brajman i Jermolenko su uhapšeni u SAD dok je Konoščenok, osumnjičeni oficir FSB, uhapšen u Estoniji 6. decembra i biće isporučen SAD, navodi se u saopštenju ministarstva pravde i dodaje da će Grinin, Ipolitov, Livšic i Skvorcova ostati na slobodi.

U optužnici se navodi da su učesnici u zaveri nezakonito kupovali i izvezili veoma osetljive i strogo kontrolisane elektronske komponente od kojih se neke mogu koristiti za razvoj nuklearnog i hipersoničnog oružja, kvantnog računarstva, kao i za druge vojne namene.

Konoščenok je otpremao ili fizički krijumčario robu poreklom iz SAD u Rusiju, uključujći elektroniku dvostruke namene, vojnu taktičku municiju i druge kontrolisane prozvode, saopštilo je ministarstvo pravde SAD.

Dodaje se da su optuženi povezani sa Sernijom Inženjering i Sertal LLC, kompanijama sa sedištem u Moskvi koje posluju pod upravom ruskih obaveštajnih službi.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni