BRNABIĆEVA SA ŽIOFREOM: Mir i stabilnost je ono za šta će se Srbija zalagati

Novosti onlajn

25. 11. 2022. u 14:57

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić sastala se sa šefom misije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom, a glavna tema bio je dijalog Beograda i Prištine i sporazum koji je postignut.

БРНАБИЋЕВА СА ЖИОФРЕОМ: Мир и стабилност је оно за шта ће се Србија залагати

Foto Tanjug

- To nam daje dodatno vreme stabilnosti. Mi ćemo se zajedno sa (predsednikom Srbije) Aleksandrom Vučićem zalagati za dijalog da bismo sačuvali mir i stabilnost - rekla je Brnabićeva i dodala da je to njen prvi sastanak sa Žiofreom u ovom mandatu Vlade Srbije.

Druga tema na sastanku je bila usaglašavanje sa politikom EU, za koju je rekla da ima neslaganja, ali da imaju dobar razgovor, razmenu argumenata i razumevanje.

- Srbija će nastaviti da se postepeno usklađuje sa politikom EU i da promovišemo evropske vrednosti, jer mi jesmo duboko posvećeni članstvu u Uniji - naglasila je premijerka.

Treća tema su bile reforme na evropskom putu Srbije, naročito u oblasti vladavine prava.

- Moramo da usvojimo set izmena i dopuna pravosudnih zakona do kraja prvog kvartala sledeće godine. Juče smo imali predstavnike Venecijanske komisije i mislim da tu nećemo imati problema. Radna grupa koja će raditi na izmenama zakona biće ista ona koja je radila na akcionom planu i strategiji. Molila sam da se to završi do prvog kvartala 2023. godine, da bismo pokazali u prvih sto dana vlade da nam je to važno - poručila je Brnabićeva.

Foto: Tanjug

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre je za sledeću nedelju najavio dolazak šefa evropske diplomatije Đuzepa Borelja u Beograd i istakao da je sa premijerkom Brnabić razgovarao o reformama.

- Kada je reč o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, mislim da je posvećenost specijalnog predstavnika vrlo jasna i zaista cenimo što su uspeli da postignu dogovor, čime su sprečene dalje tenzije i cenimo konstruktivnu ulogu Srbije i Vučića, koji je bio direktno uključen u razgovor - rekao je on.

Žiofre je poručio da je Evropa suočena sa brutalnom agresijom Rusije i da postoje određena očekivanja da se Srbija usaglasi sa politikom EU jer, kako je rekao, "računamo na Srbiju da bude sa nama u ovom teškom trenutku".

Naglašava da je Srbiji i EU zajedničko i pitanje migracija.

- EU je pružila Srbiji podršku da izađe na kraj sa migrantskim tokovima, a pričali smo i o energetici. Svi smo suočeni sa teškom situacijom i svi zajedno radimo na bugarskom interkonektoru - ukazao je Žiofre i podsetio na najavu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen tokom posete Beogradu, kada je najavila 165 miliona evra kako bi se ublažili energetski problemi.

(Kosovo online)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAM VAS BILO! Englezi se baš plaše Srbije, rade sve da podignu tenzije pred meč protiv orlova