TEROROM HOĆE DA PROTERAJU SRBE: Na Kosovu i Metohiji, naši sunarodnici stotinu puta bili žrtve incidenata albanskih ekstremista

D. ZEČEVIĆ

04. 10. 2022. u 12:31

ZDRAVSTVENO stanje Ljubomira Mirića (55) iz Lipljana kojeg je u subotu uveče hicem iz vatrenog oružja ispred diskoteke u Gračanici ranio Albanac I. Đ. je - stabilno.

ТЕРОРОМ ХОЋЕ ДА ПРОТЕРАЈУ СРБЕ: На Косову и Метохији, наши сународници стотину пута били жртве инцидената албанских екстремиста

Povređenog posetili predstavnici Srba sa KiM, Foto Tanjug

On se uspešno oporavlja u Kliničko-bolničkom centru "Simonida" u Gračanici, a za vinovnikom incidenta još uvek se traga.

Ranjavanje Mirića, prema podacima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, tačno je stoti napad na Srbe u pokrajini, od početka godine. Ovako tamna statistika, kako ističu iz Kancelarije, onespokojava i uznemirava srpski narod na KiM.

- Po sredi je sistematski napad na Srbe, njihovu imovinu i objekte SPC. Talas nasilja svoj koren ima u Prištini i odnosu vlasti Aljbina Kurtija prema Srbima - saopštila je Kancelarija za KiM, uz pitanje predstavnicima međunarodne zajednice koje deluju u pokrajini da li će i kada dići glas protiv terora kojem su izloženi našu sunarodnici i poslati poruku nulte tolerancije prema nasilju nad Srbima.

I politički predstavnici Srba ističu da je neophodna adekvatna reakcija nadležnih organa jer će se incidenti ponavljati sve dok počinioci ne budu adekvatno sankcionisani. Napadači na Srbe uglavnom ne ostaju neotkriveni, a i oni koji su poznati policiji uglavnom prolaze bez adekvatne kazne i nastavljaju da zastrašuju Srbe.

Foto: Novosti

To se dogodilo u slučaju nedavno ranjenog devetnaestogodišnjeg Nemanje Mitrovića iz Babinog Mosta kod Obilića. Njegovi roditelji Milena i Saša, ophrvani su brigom za sina koji se oporavlja od povreda, ali i strahuju za bezbednost čitave porodice. Otac Albanca koji je nedavno nožem ranio Nemanju, kako kažu, slobodno se kreće selom i zastrašuje svedoke. Mitrovićima preti da će ih ukoliko ne povuku tužbu, proterati, zbog čega ispred njihove kuće neprekidno dežura kosovska policija.

- Teško je živeti u ovakvim uslovima. Policija nas prati čak i kada idemo na njivu - priča Milena, majka još troje dece, Milice (17), Stefana (14) i Vuka (13).

Ona podseća i na incident iz 2015. godine kada su nepoznati Albanci iz crnog džipa na ulici ispred kuće pokušali da im kidnapuju kćerku Milicu.

- Napadom na decu udaraju nas tamo gde smo najranjiviji. Jer, svaki roditelj bi i svoj život dao za dete. Hoće da nas nateraju da se iselimo - ukazuju Mitrovići.

POLICIJA DA RADI SVOJ POSAO

KANCELARIJA za KiM oštro je osudila napad na Ljubomira Mirića i naglasila da očekuje da policijski i sudski organi na Kosmetu počnu da rade svoj posao.

- Samo kažnjavanjem odgovornih za napade na Srbe može da se pošalje poruka da je nasilje neprihvatljivo, bez obzira na nacionalnost žrtve ili počinioca - poručuju u Kancelariji za KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SVETSKI DAN URBANISTIČKOG PLANIRANJA: Prilika da se istakne uticaj urbanizma na kvalitet života