KURTI PROVOCIRA "VOJSKOM": Cilj patroliranja tzv. bezbednosnih snaga na severu KiM - podizanje tenzija

M. St.

27. 09. 2022. u 09:00

PATROLIRANjE tzv. kosovskih bezbednosnih snaga po severu KiM, kojim se krši Rezolucija 1244 UN, uz prećutno odobravanje Kvinte, sračunato je s ciljem da se zastraši srpski narod, ali i da se ispovocira reakcija Beograda, a sve kako bi se narušio mir u našoj južnoj pokrajini.

КУРТИ ПРОВОЦИРА ВОЈСКОМ: Циљ патролирања тзв. безбедносних снага на северу КиМ - подизање тензија

Foto AP

Specijalne jedinice, prema mišljenju naših sagovornika, raspoređuju se na sever KiM i da bi se podigle tenzije i izazvali sukobi, uprkos nastojanjima Beograda da se po svaku cenu sačuva mir.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun istakao je da su do sada sever držali u "potkovici" i uglavnom pretili južno od Ibra, a da sada već stvaraju uslove za stalno baziranje tih svojih specijalnih parapolicijskih jedinica, ali i tzv. kosovskih bezbednosnih snaga.

On smatra da će zemlje Kvinte morati da izvrše pritisak na Aljbina Kurtija i njegovu vladu da se prolongira rešavanje pitanja registarskih tablica, da Priština ne bi primenjivala silu i započela akciju skidanja tablica:

- Pre neki dan je bila izjava iz Kurtijeve partije da imaju neke nove sisteme. Nemaju nikakve nove sisteme, oni imaju problem sa ljudstvom. To nije nikakva opasnost po centralnu Srbiju, jer ne mogu da se porede naši vojni kapaciteti i njihovi paravojni kapaciteti, ali jeste opasnost po srpski narod na KiM.

Kako za "Novosti" objašnjava general u penziji Milomir Miladinović, tzv. Kosovo ovim potezima želi da izazove strah kod srpskog naroda i isprovocira našu vlast da preduzme mere koje bi se protumačile kao prekomerna upotreba sile:

- Situacija nije mirna. Mi imamo snage, ali okolnosti nisu takve za reakciju ili pokret naših snaga. Poruke predsednika Vučića su bile takve da mi ne želimo rat, pa u ovim okolnostima, ne bi trebalo da se reaguje.

SELAKOVIĆ: Hrvatska izašla iz okvira politike EU

ŠEF hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman je, ocenom da je priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti "Kosova" od strane Srbije neminovnost, izašao iz okvira zvanične politike EU, koja je po ovom pitanju na statusno neutralnim pozicijama. Srbija, razume se, uprkos željama ministra Grlića Radmana, neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine, a njeni argumenti čvrsto su zasnovani na međunarodnom pravu, na pravno važećoj Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, odnosno na temeljnim principima na kojima počivaju savremeni međunarodni odnosi - poručio je juče srpski šef diplomatije Nikola Selaković.

Pozicija hrvatske diplomatije po ovom pitanju je, ocenio je, najblaže rečeno, protivrečna, jer Hrvatska danas brani teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, pozivajući se upravo na princip suverenosti i nepovredivosti teritorijalnog integriteta država, a istovremeno Srbiji uskraćuje ista prava, što nije ni principijelno, ni dobrosusedski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a