MINISTAR SELAKOVIĆ: Beograd uspeva da sačuva svoju politiku i pored pritisaka

Tanjug

10. 07. 2022. u 10:30

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je jutros da se Srbija nalazi pod "neverovatno velikim" pritiscima, da je situacija "neverovatno teška", ali da naša politika ostaje jasna i principijelna i da niko ne treba da gaji bilo kakvu sumnju da li ćemo ostati na kursu odbrane nacionalnih interesa, naročito kada je u pitanju Kosovo i Metohija.

МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ: Београд успева да сачува своју политику и поред притисака

Foto P. Milošević

- Pritisci idu dotle da ne samo da važni zvaničnici svetskih sila i diplomatski predstavnici nego i sekretarice u amabasadama pokušavaju da vrše pritisak i da se mešaju u našu poziciju. A ona je jasna i principijelna, jer mi smo na stanovištu poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine kao međunarodno priznate države, članice Ujedinjenih nacija, a sa druge strane smo osudili oružani pristup trazenju rešenja - rekao je Selaković gostujući na RTS-u.


Istakao je da će Srbija zadržati svoj evropski put i reformski kurs, čuvati svoja svoja prijateljstva i svoje nacionalne i državne interese.

- Naše je da nastavimo da reformišemo svoje društvo ali, neka niko ne gaji sumnju da li ćemo braniti svoje interese naročito kada je reč o Kosovu i Metohiji - naglasio je ministar Selaković.

Dodao je da je, kada je reč o pregovorima sa Prištinom, Srbija pokazala posvećenost dijalogu i da je na srpskim predstavnicima da i nadalje pokazuju dobru volju za dijalog i da se bore za zaštitu našeg naroda na KiM.

Ističe da u Beogradu pregovarački sto i sedanje za njega nikada nisu dovođeni u pitanje.

- Ako je neko pokazao posvećenost dijalogu, pokazali smo mi i predsednik Vučić. Samo je veoma važno da znate o čemu se razgovara kada sednete za sto i da znate ima li smisla razgovarati ili odlazite da vas neko vređa, ponižava i da zloupotrebljava činjenicu da ste se sreli - navodi Selaković.

Kaže da je na predstavnicima Beograda da pokazuju svoju posvećenost dijalogu i dobru volju i da se bore za zaštitu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Naglašava da je politika povlačenja priznanja nezavisnosti tzv. Kosova živa i aktivna.

- Priština je prekršila dogovor i pokrenula mehanizam za učlanjenje u učlanjenje u Savet Evrope i onda i mi ne sedimo skrštenih ruku. Borićemo se i da bude vesti u tom smislu - rekao je Nikola Selaković.

Istakao je da je veoma važno što je pre dva dana Srbija u Gani otvorila svoju ambasadu i naveo da se u Akri nalazi sedište Sporazuma za slobodnu trgovinu u Africi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri