PRIŠTINA PRISVAJA ČAK I KAMENO DOBA: U nastavku kampanje privremene institucije na Kim predstavljaju se kao "zaštitnici" kulturnog nasleđa

B. SUBAŠIĆ

09. 07. 2022. u 11:00

TAKOZVANO ministarstvo kulture iz Prištine revitalizovalo je na društvenim mrežama svoju staru kampanju kojom zahteva vraćanje "1.247 kosovskih artefakata koji se nelegalno drže u Srbiji".

ПРИШТИНА ПРИСВАЈА ЧАК И КАМЕНО ДОБА: У наставку кампање привремене институције на Ким представљају се као заштитници културног наслеђа

Zastava lažne države na ostacima utvrđenja Novo brdo, Foto: D. Zečević

Sada naročito insistiraju na keramičkom predmetu iz ranog neolita, oko 7-6. milenijuma pre nove ere, koji su stručnjaci Narodnog muzeja u Beogradu otkrili svojevremeno tokom arheoloških istraživanja na pordučju Srbice.

Prištinski "eksperti" sada neolitski artefakt nazivaju okarina i tvrde da je njihov nacionalni muzički instrument.

- Pomozite nam. Unesko, Ikom, Savet Evrope, Evropska komisija, vratite okarinu kući - tvitovalo je samozvano ministarstvo kulture.

Keramički predmet iz neolita koji nazivaju okarina,Foto: Tviter

Branko Jokić, direktor Muzeja u Prištini sa privremenim sedištem u Beogradu, kaže da je pokušaj albanizovanja praistorije bizaran, ali da nije naivan.

- Reč je o starom pokušaju Albanaca, da se uz pomoć mentora, prikažu kao najstariji narod u ovom delu Evrope, jedini starosedeoci Balkana. Činjenica je pak da ne postoji spomenik albanske baštine star ni sto godina! Ipak njihove pokušaje ne treba shvatiti olako, jer su veoma uporni i imaju razrađenu strategiju prisvajanja tuđe istorije. Oni su u 20. veku uspeli da alabanizuju gotovo svu osmansku baštinu na prostoru Kosova i Metohije, iako su je stvarali Turci, a ne Albanci. Sada pokušavaju da svoje korene lociraju u praistoriji, da bi kao "starosedeoci Balkana" opravdali prisvajanje srpske baštine. Uveren sam da su trenutnu kampanju pokrenuli jer je svet zabavljen sukobom u Ukrajini, pa smatraju da će im mentori pomoći da proguraju svoje fantazije - smatra Jokić.

Branko Jokić, Foto: A. Stevanović

Propagandna priča o Albancima kao prastanovnicima Balkana smišljena je u Beču u vreme balkanskih ratova, kao podloga za formiranje države koja će Srbiju sprečiti da izađe na Jadransko more. Ista habzburška legenda iskorišćena je u zapadnim medijima i tokom priprema NATO agresije, ali i kao opravdanje za kulturni geniocid nad srpskom baštinom.

Aktuelnoj kampanji falsifikovanja istorije i prisvajanja tuđih spomenika kulture pridružila se i Vljosa Osmani, predsednik privremenih institucija Albanaca na KiM. Ona je na "Tviteru" emitovala spot o prirodnim i kulturnim znamenitostima takozvane albanske države Kosove koji počinje kadrovima utvrde velikog srednjovekovnog srpskog grada Novog Brda, a slede i drugi spomenici koji sa Albancima nikakve veze nemaju.

Na ovaj drski falsifikat reagovao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković: "Pronađite svoje, nemojte prisvajati tuđe! Većina spomenika koje pominjete deo je srpskog nasleđa na Kosovu i Metohiji i nijedan video- snimak to ne može da promeni. Bolje snimite kuću Džafera Deve, to je vaše nasleđe", istakao je on.

Tabla na Pećkoj patrijaršiji, Foto: B. Subašić

Na agresivnu kampanju Prištine reagovalo je i srpsko Ministarstvo kulture i informisanja saopštenjem u kome se naglašava da je reč o još jednoj licemernoj provokaciji sa opasnom političkom pozadinom.

- Na delu je još jedan primer lažne brige o kulturnom nasleđu da bi se ono prisvojilo i falsifikovanjem utopilo u izmišljeno nasleđe nepostojeće države. Metod je poznat odranije, reč je o obmanjivanju međunarodnih organizacija u pokušaju stvaranja utiska o postojanju neke nove vrste "kosovskog" nasleđa. Štaviše, ovde je istovremeno reč i o skretanju pažnje sa stvarnog ugrožavanja srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji. Po pravilu, Priština pokazuje navodnu zabrinutost za kulturno nasleđe upravo u trenucima kada stvara klimu straha i nestabilnosti različitim jednostranim i nasilnim potezima Prištine i uskraćuje prava Srba - podsetilo je naše ministarstvo.

U saopštenju se ukazuje da je prištinska manipulacija još očiglednija kada se sagleda duga istorija skrnavljenja, uništavanja, ugrožavanja i pokušaja preotimanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

- Samo u prethodne dve decenije na prostoru Kosova i Metohije uništeno je i oštećeno više od 136 crkava i manastira, više od pet hiljada nadgrobnih spomenika, auništeno je, ili ukradeno 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta. Ovo svedoči o dubokom nepoštovanju, vandalskom i anticivilizacijskom odnosu prema kulturnom nasleđu uopšte i celokupnoj baštini čovečanstva i istovremeno govori o brutalnosti zloupotrebe pitanja kulturnog nasleđa u dnevnopolitičke svrhe - kažu u Ministarstvu kulture i informisanja. 

NE NASEDAJTE NA MANIPULACIJE

MINISTARSTVO kulture i informisanja apelovalo je na sve međunarodne organizacije koje se bave zaštitom kulturnog nasleđa, da ne nasedaju na prištinske predstave i manipulacije da svoj rad nastave u skladu sa međunarodnim pravom, stručnim kriterijumima i činjenicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)