ZORANA PONOVO UDARILA NA LAVROVA: "Znam da on nikako nije politički laik"

Tanjug

16. 06. 2022. u 19:13

POTPREDSEDNIK vlade Zorana Mihajlović reagovala je na današnju izjavu Sergeja Lavrova, koji je čudnom ocenio njenu izjavu da bi njegova poseta zakomplikovala situaciju u Srbiji i da je dobro što je odloženo, porukom da ne zna šta je čudno s obzirom na to da šef ruske diplomatije nije politički laik, a da je zvanični Beograd pod velikim pritiskom zbog neuvedenih sankcija Rusiji.

ЗОРАНА ПОНОВО УДАРИЛА НА ЛАВРОВА: Знам да он никако није политички лаик

Foto: TASS Host Photo Agency Pool via AP/Tanjug/Zoran Žestić

- Uverena sam da je gospodin Sergej Lavrov isuviše iskusan diplomata da bi ga začudila bilo koja moja izjava, pa i ova vezana za njegovu otkazanu posetu Srbiji. Ne znam šta je čudno u činjenici da se Srbija, kao evropska zemlja, nalazi pod velikim pritiskom Evrope i čitavog Zapada samo zato što je jedina zemlja Evrope koja se nije pridružila sankcijama Rusiji i ruskim zvaničnicima - navela je Mihajlovićeva.

Ona je, kako je saopšteno iz vlade, istakla da je Srbija pod pritiskom EU i čitavog Zapada ne zato što je nešto loše uradila, već naprotiv, zato što kao prijatelj pruža ovu vrstu podrške Rusiji, zemlji koja je ugrozila teritorijalni integritet jedne druge suverene zemlje - Ukrajine.

- I samo politički laik ne vidi da u ovim okolnostima poseta jednog od najviših funkcionera Rusije, našeg prijatelja, Srbiji ništa dobro ne bi donela. A znam da šef ruske diplomatije nikako nije politički laik - navela je Mihajlovićeva.

Podsećamo, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nazvao je danas veoma čudnom izjavu ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, koja je rekla da bi njegova poseta zakomplikovala situaciju u Srbiji i da je dobro što odložena.

- Potpredsednica Vlade, gospođa Mihajlović, dala je veoma čudnu izjavu, da nisu hteli da me vide tamo u Beogradu, kao da sam se ja sam pozvao. Ona je dalje rekla da ako Lavrov kaže da je prijatelj Srbije, nije trebalo ni da pomisli da dolazi kod nas kada smo pod pritiskom da uvedemo sankcije Rusiji - rekao je ministar u intervjuu za NTV.

- Ako si prijatelj, nemoj da dolaziš kod nas, jer će tvoja poseta iritirati Zapad, i to je sve - objasnio je Lavrov logiku ministarke Mihajlović.

Države susedne Srbiji – Bugarska, Crna Gora i Severna Makedonija, zatvorile su vazdušni prostor za prelet Lavrovljevog aviona, pa je otkazana poseta šefa ruske diplomatije, koja je bila zakazana za 6-7. jun. Lavrov je tada rekao da je Rusija pozvala srpskog ministra spoljnih poslova da poseti Moskvu u najskorije vreme.

Mihajlović: Dobro što je otkazana poseta

Podsetimo, Mihajlovićeva je izjavila da je dobro što je otkazana najavljena poseta ministra inostranih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova Srbiji, jer je i sama najava te posete stavila Srbiju u komplikovanu poziciju.

- Sama najava posete ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova bila bi komplikovana za Srbiju i za predsednika Aleksandra Vučića. Trudimo se da opstanemo u energetskom, finansijskom i političkom smislu u trenutku koji je zaista težak i mislim da nam je najmanje potrebno da se preko naših leđa rešavaju svetska pitanja.

Ona je dodala da "stalno slušamo kako su Srbija u Rusija najveći prijatelji. Ako su nam prijatelji, pošto govore da jesu, onda nije trebalo da planira da dođe u ovom trenutku, da ne idem u onu krajnost da kažem da je trebalo da nas zamole da im uvedemo sankcije", istakla je ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (35)

MOĆAN PRIKAZ PVO NA PEŠTERU: U vežbu uključeni FK-3, kao i modernizovani radar “žirafa“