POPOVIĆ I BORISOV U SANKT PETERBURGU: Sastanak na 25. međunarodnom ekonomskom forumu

Novosti online

16. 06. 2022. u 15:11

MINISTAR u Vladi Srbije i predsednik srpskog dela Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović i zamenik predsednika Vlade RF i predsednik ruskog dela Međuvladinog komiteta Jurij Borisov održali su bilateralni sastanak na marginama 25. Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma „SPIEF2022“.

ПОПОВИЋ И БОРИСОВ У САНКТ ПЕТЕРБУРГУ: Састанак на 25. међународном економском форуму

Foto: Novosti

Na sastanku je poručeno da su Vlade Srbije i Rusije spremne da ulože maksimalne napore da se omogući nesmetano odvijanje trgovinske razmene između dve zemlje u uslovima trenutne političke krize u Evropi.

Tokom razgovora Popovića i Borisova akcenat je stavljen na privrednu saradnju između dve zemlje i konkretne probleme sa kojima se suočavaju privrednici.

Dvojica sagovornika ocenila su da je neophodno da se u svakodnevnoj komunikaciji u okviru Međuvladinog komiteta pronalaze rešenja za poteškoće privrednika, a posebno izvoznike voća, povrća i prehrambenih proizvoda koji se susreću sa brojnim problemima u transportu roba.

Popović i Borisov izrazili su zadovoljstvo zbog visokog stepena razvijenosti bilateralnih odnosa Srbije i Rusije.

Spoljnotrgovinska razmena između Rusije i Srbije prošle godine je iznosila oko 2,8 milijardi dolara, što je rast 13,1 odsto u odnosu na 2020. godinu, rekao je Popović.

Izvoz Srbije u Rusiju je iznosio blizu milijardu dolara, a vrednost uvoza iz Rusije u Srbiju 1,8 milijardi dolara. Ovakav razvoj trgovinskih odnosa rezultirao je time da Rusija postane 4. spoljnotrgovinski partner Srbije, naglasio je Popović.

Popović je podsetio da su predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin postigli dogovor o potpisivanju ugovora o snabdevanju gasom po izuzeno povoljnim uslovima, pružajući na taj način snažnu podršku razvoju strateške saradnje Srbije i Rusije.

Ministar Popović je zahvalio Rusiji i predsedniku Vladimiru Putinu na podršci koju ova zemlja pruža Srbiji po pitanju Kosova.

- Srbija ostaje na evropskom putu, ali smo izričito protiv uvođenja sankcija Rusiji i članstva Srbije u NATO-u koji nas je bombardovao - rekao je Popović i dodao da će Srbija, uz podršku Rusije, nastaviti da štiti svoje interese po pitanju Kosova, kao i dejtonska ovlašćenja Republike Srpske.

BONUS VIDEO - DOJAVE O BOMBI U KRALJEVAČKIM ŠKOLAMA: Učenici vraćeni kućama

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

DŽONSONOV ROĐENI BRAT: Bio ministar, posle Borisovog poteza podneo ostavku - liče kao da su blizanci