PREDSEDNIK SRBIJE DANAS I SUTRA U OHRIDU: Vučić učestvuje na samitu Otvoreni Balkan

Novosti online

07. 06. 2022. u 07:29

U OHRIDU danas počinje dvodnevni samit regionalne inicijative Otvoreni Balkan, kome će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Severne Makedonije i Albanije Dimitar Kovačevski i Edi Rama, kao i zvaničnici Crne Gore i BiH.

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ДАНАС И СУТРА У ОХРИДУ: Вучић учествује на самиту Отворени Балкан

Foto: Tanjug

Kako je najavljno, na samitu će biti potpisano više sporazuma i memoranduma o saradnji u oblasti visokog obrazovanja, turizma, kulture i poreskih službi.

Crnogorski premijer Dritan Abazović, koji je podržao inicijativu Otvoreni Balkan, biće gost samita i prisustvovaće, kako je najavio, u ulozi posmatrača.

U ulozi gosta na samitu biće i predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Samit će početi oko 18 časova, u hotelu Metropol u Ohridu, sastankom lidera zemalja Otvorenog Balkana sa ministrima poljoprivrede.

Zatim će uslediti radna večera lidera Otvorenog Balkana.

Na zvaničnom otvaranju samita u sredu, pored predsednika Srbije Vučića, premijera Kovačevskog i Rame, kao i Abazovića i Tegeltije, obratiće se putem video-veze i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, najavila je Vlada Severne Makedonije.

U Ohridu će, kako je najavljeno, biti potpisan Sporazum o saradnji na ZB u oblasti međusobnog priznavanja diploma i naučnih ocena izdatih na visokoškolskim ustanovama i drugim institucijama i Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti turizma.

Takođe, biće potpisan Memorandum o razumevanju o kulturnoj saradnji na ZB i Memorandum o razumevanju o saradnji poreskih uprava na ZB.

Predviđene su dve plenarne sesije u oblasti turizma i kulture. Na samitu će govoriti i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić i ministarka kulture Maja Gojković.

Lideri Otvorenog Balkana sastaće se i sa predstavnicima međunarodnih organizacija.

Na kraju samita, predsednik Vučić i premijeri Kovačevski i Rama održaće konferenciju za medije.

Otvoreni Balkan je regionalna inicijativa koju su uspostavile Albanija, Severna Makedonija i Srbija, sa ciljem povećanja ekonomske i druge saradnje tri zemlje, kao i poboljšanja međusobnih odnosa.

Vučić, Rama i bivši makedonski premijer Zoran Zaev 10. oktobra 2019. godine započeli su inicijativu koja je neformalno bila nazvana "mali Šengen", a koju su podržale EU i SAD.

Cilj inicijative, kako je tada kazao predsednik Vučić, jeste da olakša život građanima i poboljša životni standard.

Na samitu u Tirani u decembru 2021. potpisan je do tada najveći broj dokumenata o saradnji tri zemlje.

Vučić, Rama i Zaev potpisali su Sporazum o slobodnom pristupu tržištu rada na Zapadnom Balkanu koji omogućava uvođenje jedinstvene radne dozvole za te tri zemlje i Sporazum o povezivanju sistema elektronske identifikacije građana ZB.

Takođe, u Tirani je potpisan i Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na ZB i Sporazum između Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednosti (AEOS).

Tom prilikom je potpisan i Sporazum između Vlade Severne Makedonije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednosti (AEOS). Na marginama samita u Tirani potpisan je i sporazum o saradnji akreditacionih tela tri zemlje.

BONUS VIDEO:

Pahor: Zadovoljstvo mi je da je Vučić nakon izbora prvo došao u Sloveniju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja