JOVANKA "STRAŽARNO" SPROVEDENA IZ IGALA U BEOGRAD: Tita su ubedili da njegova supruga u tašni ima mali pištolj

Piše Ivan Miladinović

12. 06. 2022. u 08:00

SVI OVI MEDIJSKI NAPISI bili su daleko od očiju jugoslovenske javnovsti. Oni najobavešteniji, bliski Predsedništvu države i Predsedništvu CK SKJ, širili su različite verzije Jovankinog odsustvovanja sa spektakularnog puta.

ЈОВАНКА СТРАЖАРНО СПРОВЕДЕНА ИЗ ИГАЛА У БЕОГРАД: Тита су убедили да његова супруга у ташни има мали пиштољ

Objavljeno u istorijskom dodatku 06.06.2022.

Da su odnosi između Tita i njegovih najbližih saradnika iz državnog i partijskog rukovodstva i Jovanke ozbiljno poremećeni bilo jasno već nekoliko godina. Taj sukob će doživeti kulminaciju dve godine ranije. U februaru 1975. Titovi najbliži saradnici animirali su njegove lične lekare i šefa Titove lične bezbednosti generala Marka Rapu da posvedoče kako jugoslovenskom predsedniku preti životna opasnost od Jovanke.

Celokupna konstrukcija počivala je na Jovankinoj ozlojeđenosti Titovim prisnim odnosom sa spomenutim mladim maserkama, koji je, po njenim rečima, "prelazio dozvoljene granice".

Iako je Jovanka Titovim lekarima i bezbednjacima rekla da ona zna da "on njima, s obzirom na svoje godine, ne može ništa fizički, osim da ih pljeska po dupetu", oni su zaključili da Titova supruga treba da se podvrgne psihijatrijskom lečenju. Zbog toga je alarmirano i najviše rukovodstvo SKJ, koje je odlučilo da zbog svega toga s Titom hitno razgovaraju potpredsednik Predsedništva SFRJ Petar Stambolić, sekretar Izvršnog biroa Predsedništva SKJ Stane Dolanc, predsednik jugoslovenske vlade Džemal Bijedić i ministar odbrane general Nikola Ljubičić. Da bi ga ubedili da mu od Jovanke preti životna opasnost, nagovorili su ga da izađe iz rezidencije u Igalu i odveli ga na "Galeb", koji je bio usidren u Zelenki nedaleko od Igala.

Objavljeno u istorijskom dodatku 06.06.2022.

Sa britanskom kraljicom Elizabetom Drugom

SVE JE BILO SRAČUNATO da Tito poveruje kako mu život s Jovankom visi o koncu, a da bi ga u to ubedili, poveli su sa sobom profesora Bogdana Brecelja, Titovog ličnog lekara, i generala Marka Rapa, šefa Titovog obezbeđenja. Prvi je trebalo da potvrdi da se Jovanka nalazi u nervnom rastrojstvu, u kome su moguća i njena sasvim nekontrolisana ponašanja, a drugi da ona u tašni ima neki mali pištolj koji bi, u napadu psihokrize, mogla upotrebiti protiv Tita.

Da bi priča bila što ubedljivija, profesor Brecelj je uspeo da ubedi Jovanku da treba stvarno da ide na psihijatrijsko lečenje. Brecelj je predlagao da se lečenje obavi na VMA u Beogradu, a ona je, plašeći se da joj Ljubičić na VMA može ugroziti život, pristala na lečenje u zagrebačkom "Rebru". Uveliko oronuli i zbunjeni Tito je u sve poverovao, Jovanki se tlo izmicalo ispod nogu, a organizatori puča Stane Dolanc i Nikola Ljubičić su trljali ruke.

Jovanka je naprasno odvojena od Tita i "stražarno" u pratnji ove četvorice funkcionera odvedena za Beograd. Stambolić, Dolanc, Bijedić i Ljubičić su, uz pomoć Edvarda Kardelja, promenili ceo Titov personal i uspostavili novu organizaciju rada njegovog kabineta. Tako su Titovi nestprljivi saradnici mogli da kontrolišu sve informacije koje mu se stavljaju na sto i da dolaze kod njega kad god su hteli.

Veza između Tita i Jovanke ipak nije potpuno prekinuta, pa se predsednički par i posle ovog isforsiranog raspleta zajedno pojavljivao u javnosti sve do leta 1977.

Većina fotografija u ovom „Istorijskom dodatku“  objavljuje se ljubaznošću autora knjige „ Tito i Jovanka - Od idile do pakla“  i njegovih kolega foto-reportera i njihovih porodica. Foto-reporteri: Stevan Kragujević, Matija Koković , Ivo Eterović, Jacik Kihlinger, Erik Koh, Milorad Mustapić, Nenad Stojanović. Arhive: Arhiv Josipa Broza Tita, Muzej istorije Jugoslavije, Nacionalni arhiv Holandije, Foto - zbirka Bele kuće Vašington, Arhiva autora i  „Novosti“ i „Borbe“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju