CRNE LISTE PIŠU DRUGI: Portparol Granične policije BiH o zabrani ulaska

V. Mitrić

27. 03. 2022. u 11:30

GRANIČNA policija BiH nije nadležna za utvrđivanje ocene da prisustvo određene osobe na teritoriji BiH predstavlja pretnju po bezbednost, javni poredak i javni red u državi, već je utvrđivanje i evidentiranje mere koje se tiču stranaca u nadležnosti drugih tela propisanih članom 8. Zakona o strancima.

ЦРНЕ ЛИСТЕ ПИШУ ДРУГИ: Портпарол Граничне полиције БиХ о забрани уласка

Granični prelaz Karakaj, Foto V. Mitrić

Ovo je juče izjavila Franka Vican, portparolka GP BiH, a povodom, kako kaže, neistinite i pogrešne percepcije u javnosti o navodnom "nezakonitom postupanju GP BiH" prilikom zabrane ulaska u ovu državu pojedinim građanima Srbije:

- Posebno naglašavamo da Granična policija BiH nema nadležnosti i ovlašćenja u pogledu evidentiranja tih mera u evidenciji, niti u pogledu njihovog utvrđivanja te se iz tog razloga ne može GP pripisati ni navodna odgovornost po tom osnovu.

Vicanova objašnjava da prilikom obavljanja graničnih provera, policajci Granične policije BiH gledaju isprave i proveravaju dokumenta propisana za prelazak državne granice. Proveravaju u potražnim i drugim evidencijama putem informacijskog sistema za tehničku obradu podataka, kao i druge mere i radnje propisane Zakonom o graničnoj kontroli, Zakonom o strancima i drugim propisima.

- Postupajući u skladu s odredbama tih propisa, policajci GP BiH nisu odobrili ulazak, odnosno odbili su ulazak u BiH Goranu Petronijeviću, državljaninu Republike Srbije, 25. marta na međunarodnom graničnom prelazu Karakaj jer nije ispunjavao uslove za ulazak u BiH propisane Zakonom o strancima iz člana 19. stava (3) tačka g), zbog toga što je evidentiran u Evidenciji o izvršenim merama, koje se tiču stranaca, s ocenom da prisustvo te osobe na teritoriji BiH predstavlja pretnju po bezbednost, javni poredak i red.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a