VUČIĆ SE OBRATIO NACIJI: Srbija neće priznati Kosovo, ni po koju cenu - nama je najvažnija država

Novosti onlajn

22. 03. 2022. u 18:51 >> 19:14

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić održao je danas niz važnih sastanaka. Predsednik je prisustvovao sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, posle koje se sastao sa Srbima sa Kosova i Metohije.

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО НАЦИЈИ: Србија неће признати Косово, ни по коју цену - нама је најважнија држава

Foto: Printskrin/TV Pink

Vučić se sastao se i sa ambasadorima zemalja Kvinte. Sastanak sa diplomatskim predstavnicima Kvinte usledio je po završetku sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i razgovora predsednika Vučića sa Srbima sa Kosova i Metohije.

Jedna od tema sednice Saveta za nacionalnu bezbednost bila je i odbijanje Aljbina Kurtija da se izbori održe na Kosovu i Metohiji.

Nakon završetka svih sastanaka Vučić se iz Palate Srbija obratio javnosti. 

Obraćanje predsednika

- Imali smo danas više sastanaka. Najpre smo na sednici razmatrali sve političke, ekonomske i socijalne aspekte ukrajinske krize. Dali smo i podelili nove zadatke. U najboljoj veri da možemo da ublažimo sve posledice najgore krize koja je zahvatila svet nakon Drugog svetskog rata. Dogovorili smo kupovinu nove količine nafte za naše strateške rezerve, dogovorili novu količinu mleka u prahu koje upravo kreće iz jedne od zemalja Evropske unije i to hiljade tona. Govorili smo o odluci Albanaca da ne dozvole održavanje izbora 3. aprila i svim posledicama takvog čina. To nije pitanje samo da li će Srbi sa Kosova i Metohije moći da glasaju ili ne, ili ko bi dobio najveću podršku, to je pitanje bezbednosti, političkog opstanka i egzoistencije tih ljudi. Želim da vas obavestim šta smo mi sve učinili - rekao je predsednik. 

Foto: Printskrin/TV Pink

Kako kaže, suština je u tome ko traži od takozvanih kosovskih vlasti da se organizuju izbori pod pokroviteljstvom OEBS-a. 

- Pristali smo da ubacimo da se pita Kosovo za saradnju, da se omogući OEBS-u da radi, da se stavi oficir za vezu srpske vlade. Oni su želeli da se stavi "vlada Srbije traži od vlade Kosova". Znali smo da ovo ne znači priznanje, jer Srbija ni po koju cenu neće priznati nezavisnost Kosova. Prihvatili smo bezbroj kompromisa, ali su oni tražili samo jednu stvar da Srbija prizna nezavisnost Kosova, a to nećemo da prihvatimo ni po koju cenu, jer nikakvi glasovi i ničija vlast nije toliko važna, nama je najvažnija država - rekao je Vučić. 

Foto: Printskrin/TV Pink

- Danas nakon razgovora sa Srbima sa KiM, nismo mogli da imamo u potpunosti usaglašene aktivnosti. Iznenadili su me danas nekim svojim radikalnijim predlozima. Rekao sam da ću uvek biti uz njih, da nikada neću okrenuti glavu od našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Zamolio sam ih da izbrojimo do 10. Oni su gotovo jednoglasno tražili ne samo da se istupi iz svih institucija odmah već i da policajci sa severa ostave oružje i istupe iz regionalne policije. Složili su se i ljudi sa juga, pod upravom Jevtića. Ja sam ih zamolio samo i pitao šta ćemo kada dođe dan posle. Nije problem finansijski teret, ali dan posle plašim se da bismo mogli da uđemo u začarani krug ratnih sukoba bez kraja. Zamolio sam za strpljenje i da nastavimo razgovor oko 8. ili 9. aprila. Spremićemo posebna biračka mesta za ljude sa KiM u centralnoj Srbiji, razgovaraćemo još o tome. Razumem težinu pozicije našog naroda, nisam shvatao do danas da su spremni da žrtvuju sve svoje. Ja sam ih molio da ostanu na Kosovu, da čuvaju svoja srpska ognjišta. Ja sam im rekao da će država da bude uz njih uvek, ali da država moli za malo razumevanja. Za strpljenje sam ih zamolio, a oni su bili fer da meni lično veruju, sa drugima neće da razgovaraju, primiću ih opet za neki dan. Mi ćemo da vidimo šta možemo finansijski da podnesemo. Kvintu sam obavestio o tome, nadam se da će jasno da osudi ponašanje Prištine. Ambasador Rusije je potpuno razumeo, otpravnik poslova Kine je razumeo sve što sam želeo da mu saopštim - rekao je Vučić. 

Napadi iz regiona

- Nakon ovoga sam opet razgovarao sa predstavnicima Srba. Vaše demokratsko pravo je da protestujete protiv prištinskih vlasti, ja to razumem. Neki u regionu igraju igru protiv Srbije - žele da nas obeleže kao nekoga ko je protiv zapadne civilizacije, da bi nam postavili zamku i da bi nas ponovo uvukli u sukob u kojem bi smo mi izgubili, i zauvek proglašeni za takozvanu "parija" državu, da bi nam bile uvedene sankcije u najmanju ruku, ili u još gorem smislu da bismo bili fizički onemogućeni da ikada više pomognemo našem narodu. Tu vrstu zamke, tu vrstu klopke moramo da izbegnemo. Ja ne izmišljam klopku da bih izbegao nacionalno odgovorne poteze ili da štitimo naš narod na KiM. Ja sam rekao već našim ljudima na Kosovu i Metohiji - ono što se događalo i 2004, godine i na nekim drugim prostorima to se više ne sme dogoditi. Ja znam i svoje obaveze i naše odgovornosti. Mi moramo da bude pametni, da čuvamo i naš narod i na Kosovu i Metohiji, da sačuvamo svoju zemlju i da sačuvamo mir. Oni pokušavaju da nas uvuku u sukobe, oni vode veoma dobro koordinisanu akciju. I cela Priština, deo Podgorice, Zagreba, za njih Srbija nikada nije previše mala i slaba da za njih ne bi bila isuviše velika i da je ne bi napadali. Nastavićemo ove razgovore - rekao je predsednik. 

- Zna se ko bi snosio najveću odgovornost za bilo šta što bi moglo da se desi. Najmanje nam sada treba bilo kakav incident - zaključio je Vučić. 

Foto: Printskrin/TV Pink

Obraćanje Dalibora Jevtića

- Situcija na Kosovu je nikada teža po pitanju položaja srpskog naroda. Na delu je institucionalno nasilje nad Srbija. Nalazimo se iz dana u dan u sve težem položaju. Ako vam ja kažem da smo došli do te situacije da zajedno ne vidimo izlaz nego da napustimo institucije onda znate do čega smo došli. 

- Sada žele da nam uskrate još jedno osnovno ljudsko pravo, a to je pravo da glasamo. Neko želi da nas stavi u još teži položaj, ali i da izazove reakciju, i nas i da stavi Beograd u što teži položaj. Tačno je, nismo se po prvi put usaglasili po pitanju onoga što mislimo mi i što misli predsednik, ali ono oko čega smo se složili jeste da verujemo samo našem predsedniku i našoj državi. Mi ćemo se boriti demokratski i u petak ćemo imati mirne proteste kao jedan vid naše borbe sa jasnom porukom - da ne želimo da budemo građani drugog reda i da nam niko u 21. veku ne uskraćuje naša osnovna prava. Imali smo dug i težak dan i to odražava ono što mi kao narod trenutno prolazimo na Kosovu i Metohiji - rekao je Jevtić. 

- Ono što se dogodilo u Štrpcu je samo jedan od problema sa kojim se mi trenutno suočavamo. Nastavićemo razgovore jer želimo da donesemo mudru odluku. Predsednik je danas jasno pokazao da se zalaže za mir iako je bilo različitih predloga - zaključio je Jevtić koji se zahvalio predsedniku što je odvojio svoje vreme i razumeo momenat u kojem se Srbi na Kosovu i Metohiji nalaze. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

LJUDINA: Pogledajte kako je čovek sa štakama spasao povređeno mače u Beogradu (VIDEO)