OD VUČIĆA PRAVE PUTINA, DA BI SE UGURALI U NATO: Opasne igre Prištine koja uz pomoć saveznika napada Beograd da je pretnja regionu

D. MILINKOVIĆ

03. 03. 2022. u 08:00

IZA horskih optužbi iz Prištine da su Beograd i predsednik Aleksandar Vučić "ratna pretnja za region" kriju se opasni planovi kosovskih Albanaca i njihovih saveznika da se silom zauzme sever Kosova, a Srbija natera da se priključi sankcijama Rusiji.

ОД ВУЧИЋА ПРАВЕ ПУТИНА, ДА БИ СЕ УГУРАЛИ У НАТО: Опасне игре Приштине која уз помоћ савезника напада Београд да је претња региону

Foto: Tanjug

Ovako sagovornici "Novosti" tumače izjave koje poslednjih dana daju prištinski lideri, pokušavajući da stvore utisak da situacija iz Ukrajine može da se preslika ovde i da Srbija, odnosno predsednik Vučić može da posegne za vojnim intervencijom na KiM, iako za to nemaju nijedan argument.

Tako je juče premijer privremenih institucija u pokrajini Aljbin Kurti zatražio od evropskih zemalja da hitno prihvate Kosovo u EU i NATO, uz pojašnjenje da će ruski predsednik Vladimir Putin pokušati da izazove rat na Zapadnom Balkanu kako bi ga pretvorio u "bojno polje sa zapadnim demokratijama". On je kritikovao Srbiju da je ostala jedina država u Evropi, uz Belorusiju, koja nije uvela sankcije Rusiji i od koje, kako je rekao, nabavlja naoružanje. Prethodno je i ministarka spoljnih poslova Donika Gervala pokušala da napravi paralelu između Vučića i Putina, i pozvala Zapad da reaguje na "pretnje ratom srpskog predsednika".

Predsednik parlamentarnog odbora za KiM Milovan Drecun kaže, za "Novosti" da je upravo Priština, kojoj se "priviđa ratna pretnja", ta koja zvecka oružjem:

- Oni žele da stvore jednu krajnje negativnu, agresivnu sliku o Srbiji, što nije tačno, jer je opredeljenje naše zemlje da problem Kosova rešavamo na miran, politički način, što smo i pokazali učešćem u dijalogu. Izmišljenjem opasnosti koja preti od Srbije, Priština želi da prikrije sopstvene vojne pripreme za nasilno zauzimanje severa Kosova. Jednostavno, Priština vodi hibridnu akciju dezinformisanja, nastojeći da Srbiju prikaže proruskom i antizapadnom i da za sebe izdejstvuje možda neki ubrzaniji put u NATO, mada to baš i nije realno.

Foto AP

Za Srđana Graovca iz Centra za društvenu stabilnost nema dileme da u ovoj opasnoj igri Priština ne solira:

- Očigledno je da i određeni zapadni centri moći žele da izvrše dodatni pritisak na Beograd da zauzme stranu, odnosno da uvede sankcije Rusiji. Zato se i podgreva ponovo narativ kako je Beograd eksponent Kremlja i Rusije na Balkanu što je posebno opasno u situaciji krize u Ukrajini. I na tu kartu ne igraju samo u Prištini, već i u Sarajevu i Podgorici.

TRAŽE DA NAM ODUZMU STATUS KANDIDATA ZA EU

OPASNIM optužbama iz Prištine pridružili su se juče i bivši visoki predstavnici u BiH Kristijan Švarc-Šiling i Valentin Incko. Oni su otišli i korak dalje, pa su u pismu generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu i predsednici EK Ursuli fon der Lajen, zatražili da se Srbiji oduzme status kandidata za EU! Da je akcija napada na Srbiju dobro koordinisana pokazuje i to da su se Švarc-Šiling i Incko pozvali na prvog visokog predstavnika u BiH Karla Bilta, koji je pre nekoliko dana na "Tviteru" napisao da se Srbija svojim stavom prema Rusiji "diskvalifikuje iz procesa učlanjenja".

- Milorad Dodik i Aleksandar Vučić mogli bi da iskoriste agresiju Rusije na Ukrajinu i isprovociraju incidente ili novi rat u BiH ili na Kosovu - skandalozna je poruka Švarc-Šilinga i Incka.

VULIN: KO ĆE PRE IZDATI VUČIĆA

PRITISCI na Aleksandra Vučića da napusti vojnu neutralnost i uvede sankcije Rusiji rastu brže nego što bilo ko može da zamisli. To što on ima hrabrosti i da se suprotstavi i da izdrži, ne znači da pritisaka nema i da bi bilo ko drugi mogao da ih izdrži, ne znam ni koliko će on izdržati pre nego ga izda zdravlje ili neki članovi Vlade i stranke koje je stvorio, ko bude prvi. Ovo dramatično upozorenje uputio je juče ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji ukazuje i da se ništa bitno ne bi promenilo ni da Srbija uvede sankcije Rusiji:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (15)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)