HAG SE I DALJE IGRA ŽIVOTIMA SRBA: Stakić ostaje u zatvoru, Ađijus odbio zahtev Francuske

S. J. M.

23. 12. 2021. u 14:15

PREDSEDNIK Mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmel Ađijus odbio je zahtev Francuske da se razmatra mogućnost prevremenog, uslovnog puštanja na slobodu Milomira Stakića, koji u toj državi izdržava hašku kaznu od 40 godina zatvora na koju je osuđen zbog navodnih zločina u Prijedoru tokom rata u BiH devedesetih.

ХАГ СЕ И ДАЉЕ ИГРА ЖИВОТИМА СРБА: Стакић остаје у затвору, Ађијус одбио захтев Француске

Foto: Printskrin

Francuzi su u dopisu naveli da je Stakić prema njihovom zakonu pravo na uslovni otpust stekao 25. marta ove godine.

Ađijus je ovo odbio, jer tvrdi da "prema pravilima Mehanizma u Hagu još mu nisu istekle dve trećine izdržane kazne neophodne za razmatranje o prevremenoj slobodi", a "nisu se pojavile ni neke izuzetne oklnosti koje bi mogle da budu razlog ranijeg puštanja Stakića". Kako su u Hagu izračunali, njemu dve trećine ističe u novembru 2027. godine.

Ađijus je, s druge strane, prihvatio da se Stakiću kazna umanji za deset meseci, na šta, takođe, ima pravo prema francuskom zakonu, ali to umanjenje ne utiče na izračunavanje dve trećine.

Stakiću je kazna do sada već umanjivana tri puta - za 30, za 15 i za deset meseci zatvora.

Milomir Stakić bio je predsednik Skupštine opštine Prijedor i predsednik Kriznog štaba 1992. godine. Po haškoj optužnici uhapšen je u martu 2001. godine u Srbiji i izručen Hagu. Pravosnažno je osuđen 2006. godine za progone, ubistava i istrebljenja Hrvata i Muslimana u Prijedoru, a oslobođen je optužbi za genocid.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna