POSAĐENE SADNICE ZA NESTALE: U regionu se traga za još 10.000 ljudi, ove godine nađeno 68

V.C.S.

10. 12. 2021. u 14:14

ŠEZDESET TRI mladice u znak sećanja na stradale i nestale tokom ratova devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije, posađene su danas u Beogradu, na levoj obali Save. Akciju je organizovala Delegacija Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, zajedno sa porodicama nestalih, a podržao Grad Beograd.

ПОСАЂЕНЕ САДНИЦЕ ЗА НЕСТАЛЕ: У региону се трага за још 10.000 људи, ове године нађено 68

Međunarodni komitet Crvenog krsta

Prve sadnice posadili su simbolično gradonačelnik glavnog grada prof. dr Zoran Radojičić zajedno sa šeficom Regionalne delagacije MKCK-a Jelenom Stijačić, generalnim sekretarom CK Srbije Ljubomirom Miladinovićem, porodicama nestalih i predstavnicima ambasada u Beogradu. U okviru iste akcije prošle godine posađeno je 100 stabala.

АКЦИЈА: Породице саде дрвеће за нестале
 


- Danas, kada obeležavamo Dan ljudskih prava, ne možemo da ne govorimo o nestalima i njihovim porodicama. One imaju pravo, i zakonsko i ljudsko, da saznaju šta se dogodilo sa njihovim sinovima, braćom, očevima i supružnicima. Za nekima porodice tragaju već tri decenije. Koristim priliku da u ime Međunarodnog komiteta Crvenog krsta pozovem predstavnike vlasti iz zemlje i regiona, kao i međunarodne aktere, da ulože dodatni napor da se dođe do informacija koje mogu pomoći rasvetljavanje sudbine što većeg broja nestalih - rekla je Jelena Stijačić.

Međunarodni komitet Crvenog krsta

SIMBOLIKA: Potraga za nestalima teče sporpo

Trideset godina nakon izbijanja prvog sukoba u bivšoj Jugoslaviji i dalje se traga za oko 10.000 ljudi. Brzina rešavanja pitanja nestalih teče sporo, a od početka godine do danas pronađeno je 68, a prošle godine samo 45 ljudi.

MKCK je 2018. godine pokrenuo petogodišnji plan koji podrazumeva traženje informacija u arhivama međunarodnih organizacija i vojnih jedinica prisutnih na terenu tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, koje bi mogle dovesti do otkrivanja grobnih mesta nestalih kako bi se ubrzao proces rešavanja preostalih slučajeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a