GRADONAČELNIK ŠAPCA PORUČIO: Zelenović je ćutao dok je “Farmakom” trovao pola Jadra - tada su mu tajkunske pare bile preče

Novosti onlajn

08. 12. 2021. u 16:26

ZELENOVIĆ je ćutao dok je “Farmakom” trovao pola Jadra? Tada su mu tajkunske pare bile preče od interesa građana! Zašto bivši gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, koji sada pokušava da se nametne kao lider ekoloških protesta, nije progovarao ni reč kada je vlasnik propalog koncerna “Farmakom MB” Miroslav Bogićević, glavni finansijer njegove prethodne (DS) i sadašnje (ZZS) stranke, bio vlasnik gotovo svih rudnika u Srbiji, postavlja pitanje Aleksandar Pajić, gradonačelnik Šapca i poverenik GrO SNS Šabac.

ГРАДОНАЧЕЛНИК ШАПЦА ПОРУЧИО: Зеленовић је ћутао док је “Фармаком” тровао пола Јадра - тада су му тајкунске паре биле прече

Foto: V. Mitrić

- I kad je zatrovao pola Jadra, ugrozivši ne samo ljude i prirodu u selu Kostajniku, već i zdravlje najmlađih u Zajači, o čemu je naširoko pisala i domaća i strana štampa.

Tada, a ne tako davno, nije tražio da se zatvaraju rudnici, već je od šabačkog tajkuna, koji je uz pomoć njegovog političkog oca i gazde Dušana Petrovića ojadio srpski bankarski sistem, uzimao novac da kupuje odbornike i spasava urušenu gradsku vlast. Za Petrovića se i dan-danas tvrdi da vuče sve političke konce u ZZS, a da je Zelenović njegov najobičniji trbuhozborac!

Nije pisnuo Zelenović kada je vlasnik “Farmakoma” u svom posedu imao 12 rudnika na području Srbije: “Lece”, „Zavorje”, „Štira”, “Zajača”, „Brasina”, „Dolić”, „Stolice” „Kik”, „Rujevac”, „Ravnaja”, „Rajićeva Gora” i „Suva Ruda” i još dva u Makedoniji: „Lojane” i „Suva Reka”, a mediji na prvim stranicama donosili naslovnice “BOGIĆEVIĆ UNIŠTIO KOSTAJNIK: Bahati tajkun otrovao celo selo, niko mu ništa ne može” ili “TROVANjE: Voda u Zajači puna fekalija i arsena!”, “Deci u Zajači povišen nivo olova u krvi”...

Podsetimo, novinari su ovako pisali...

“Nakon što je premijer rekao da će država intervenisati, jer je vlasnik rudnika 'Stolice' poručio da narod crkne, uverili smo se u užas meštana Kostajnika. Selo ispod jalovišta rudnika šest meseci doživljava apokalipsu! Kroz naselje, koji metar od kuća, teče siva, odavno mrtva Kostajniča reka i nosi otrov sa jalovišta, kancerogeni arsen, cink, olovo, antimon... Težak, užasan smrad oseća se već na prilazu selu. Bliže koritu reke, postaje nepodnošljivo. Smrad guši meštane, steže grlo...”

Meštani su, pisale su novine, vapili za pomoć: “Ostaćemo gladni. Ovo nam je najbolja njiva, sejali smo kukuruz, detelinu... Uzvodno, kuća Stojana Đuričića je na tri metra od već mrtve reke. Preko puta je kuća Ivanke Mićanović, kojoj preti klizište... Čak je i Krizni štab opštine Krupanj morao da izda preporuku meštanima Kostajnika 'da noću, za vreme padavina, ili najavljenih padavina ne spavaju i ne borave u svojim kućama iz bezbednosnih razloga'”.

Naravno Zelenović je “mudro” ćutao.

Nije se oglasio ni kada je u trovanju meštana Jadra, za čije se interese navodno danas zdušno bori, izveštavali i inostrani mediji, poput “Al Džazire”. Znači, ne srpski, kojima redom prišiva epitet da su Vučićevi tablodi”, već oni kojima se predstavlja kao tobožnji borac za pravdu i demokratiju na ovim prostorima.

“Djeci u Zajači povišen nivo olova u krvi”, izveštvala je “Al Džazira”, a u prilogu se dalje navodi da “većina djece u selu Zajača kod Loznice, u zapadnoj Srbiji, ima povišen nivo olova u krvi. To su pokazali rezultati privatnih laboratorija kojima su se mještani ovog sela obraćali zbog sumnje da su im djeca otrovana olovom koje isparava topionica udaljena 200 metara od škole.”

“Lokalni potok jedan dio otpada donosi i u centar sela. Mnogi ne piju vodu iz slavina, a o sađenju voća i povrća ni ne razmišljaju. Kažu ništa da se ne seje, kažu preko pola metra je u zemlju ušlo olovo...”, pisao je izveštač ove agencije iz Zajače.

Najpoznatijem šabačkom tajkunu Miroslavu Bogićeviću pripadala je i nepokretna imovina na lokacijama Planina, Brštica, Kostajnik, Likodra, Krasava, Tolisavac i Zavlaka. Većina nabrojanih mesta su u krupanjskom i lozničkom kraju, oko kojih novopečeni ekolog Zelenović obigrava i šalje svoje emisare, kako bi podbunjivao meštane da bi na talasu njihove brige skupljao prljave političke poene. Sa namerom da se pozicionira kao vođa protesta, u čemu su ga provalili ostali opozicioni lideri i prethodnih dana “napljuvali” najstrašnije.

Zelenović srpskoj javnosti duguje odgovor na pitanje čijim je parama finansirana registracija stranke Zajedno za Srbiju, kada je Dušan Petrović deo šabačkog članstva preveo iz DS-a u svoju novu političku organizaciju, a što je koštalo cirka 80.000 evra? Koji im je tajkun, takođe, dao mnogostruko više, po nekim izvorima čak milion evra, da čak dva puta spasavaju urušenu gradsku vlast u Šapcu, gotovo otvoreno kupujući odbornike u lokalnom parlamentu.

Opstanak na vlasti stranke ZZS u Šapcu kriminalnim, koruptivnim metodama nadležni pravosudni organi nisu ni pokušavali da istraže. Zašto? Ima li to veze sa tzv. reformom pravosuđa koju je sprovodio Zelenovićev mentor Petrović? Naravno - poručio je Aleksandar Pajić, gradonačelnik Šapca i poverenik GrO SNS Šabac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda