ŠAPIĆ: Danas se piše politička istorija koju personifikuje Aleksandar Vučić kroz politiku dostojanstva

Novosti online

26. 11. 2021. u 18:19

POTPREDSEDNIK Glavnog odbora Srpske napredne stranke Aleksandar Šapić izjavio je će se sa vremenske distance videti koliko je važan trenutak u kome živimo i koliko se danas piše politička istorija koju, kako kaže, personifikuje predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić kroz politiku dostojanstva.

ШАПИЋ: Данас се пише политичка историја коју персонификује Александар Вучић кроз политику достојанства

Foto: J.I.

Šapić je, na predstavljanju programskih načela SNS-a, kazao da je Srbija danas zemlja koja je ekonomski stabilna, vojno jača, diplomatski izuzetno poštovana, zemlja koja posle duže vremena ima prijatelje i na zapadu i istoku i koja je u stanju da komunicira i sa onima sa kojima se ne slaže.

- Srbija je danas zemlja koja ima predsednika koji je poštovan u svakom delu sveta, poštovan i od onih sa kojima se ne slaže, i zemlja koja je posle dugog niza godina uspela da postane istinski lider u ovom delu Evrope - kazao je Šapić.

Prema njegovim rečima, programska načela koja ima SNS su proistekla iz realne politike vođene u poslednjih nekoliko godina.

- Možete da volite SNS ili ne, možete Vučića da poštujete ili ne, možete politiku SNS-a da podržavate ili ne, ali ne možete da ne konstatujete da je u toku stvaranje potpuno nove srpske politike, stvaranje savremene Srbije, a da je tvorac te politike i savremene Srbije predsednik naše države - Aleksandar Vučić - naglasio je on.

Kako je naveo, Srpska napredna stranka je pokazala da je imala snage da se stalno regeneriše i da odgovori na izazove vremena.

Ističe da Srbija danas vodi nezavisnu politiku, jača vojsku i to ne da bi nekoga napadala, već da bi drugima odagnala misli da mogu olako da je napadnu i da bi bila faktor stabilnosti.

U tom smislu, navodi i da inicijativa Otvoreni Balkan pokazuje suprotno od onoga kako neprijatelji pokušavaju da etiketiraju Srbiju i da kažu da Srbija želi loše odnose sa svojim komšijama.

- Ali, isto tako, mi prvi put u svojoj istoriji nemamo problem da kažemo da ćemo voditi računa o srpskom narodu gde god se nalazio - kazao je.

Šapić navodi da postoji još dosta stvari i izazova kojima će biti izloženi, ali da u poslednjih godinu dana politika koju Vučić kreira je dala rezultate za koje po prvi put u istoriji imamo dokaz da ima smisla.

Prvi dokaz je suočavanje sa pandemijom virusom korona u smislu dobre saradnje sa partnerima i na istoku i na zapadu, a drugi dokaz je jučerašnji dogovor predsednika Vučića sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u vezi cene gasa za Srbiju.

- Zahvaljujući politici koju smo vodili, zahvaljujući ličnim odnosima, državnim odnosima, uspeli smo da dođemo do nečega što je pitanje da li će uspeti najbliži ruski prijatelji od kojih i zavise - kazao je Šapić.

Istakao je da je važno održati odnose sa svim velikim silama, uz istovremeno vođenje računa o svojim interesima i nezavisnosti i naveo da nam u tome mogu pomoći strane investicije jer, kako je objasnio, jedna zemlja koja ima svoje privrednike u našoj zemlji neće ići protiv njih, iako se ne slaže po svim pitanjima sa nama.

Šapić je izrazio zadovoljstvo i ponos time što je deo ove generacije, što je savremenik predsednika Vučića i što deli sa svojim partijskim kolegama odgovornost da nastave sa ovom politikom.

- Ako uspemo da nastavimo ovu godinu, još 10 godina - da jačamo ekonomski, geopolitički, demografski, mislim da imamo veliku šansu da postavimo Srbiju na mesto sa kojeg ne može da skrene - rekao je on.

Dodao je da će tada zavisiti samo od brzine kojom ćemo se, kako je rekao, kretati na našem putu, a to je evropski put, koji ne znači da nećemo nastaviti da održavamo prijateljske odnose sa Rusijom, Kinom i drugim svetskim zemljama.

Šapić dodaje da je pre svega potrebno gledaju svoje interese, interese svog naroda i kaže da ukoliko nikada ne zaborave da štite interese naroda, siguran je da u periodu od 10 godina Srbija može da se postavi na put sa kojeg ne može da skrene i da je, kako navodi, ostave potomcima u daleko boljem stanju nego što su je nasledili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista