DELE MANDATE, NA IZBORE ZABORAVILI: Deo opozicije uveliko razmatra kvote za raspodelu mesta

S. S. R.

18. 11. 2021. u 11:00

DEFINITIVNA odluka da li će grupacija opozicionih partija, okupljena oko Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, izaći na izbore, još nije saopštena, ali se uveliko dele kvote za podelu mandata nakon glasanja 3. aprila.

ДЕЛЕ МАНДАТЕ, НА ИЗБОРЕ ЗАБОРАВИЛИ: Део опозиције увелико разматра квоте за расподелу места

Foto Tanjug

To bi se moglo protumačiti kao najava da će ovaj politički blok, ipak, ući u trku za predsednika, novi saziv parlamenta i odbornike Beograda.

Skupština slobodne Srbije predložila je u sporazumu "Dogovor 4" da su ciljevi budu osvajanje najmanje 25 odsto glasova na beogradskim izborima - 28 odbornika, 20 odsto na parlamentarnim, što bi im donelo 50 poslanika, kao i da se obezbedi drugi krug u trci za predsednika. To znači da bi, ukoliko pogode tipove SSP dobila 11 gradskih poslanika, SSS sedam, a demokrate i Narodna stranka po pet.

U Skupštini Srbije, prema toj računici, Đilasovi bi dobili 20, partije Vuka Jeremića i Zorana Lutovca po 12, a SSS šest mesta.

Da li će kvote ostati ovakve, videće se posle završetka razgovora u kojima su glavni igrači, ipak, SSP i NS. Navodno, sve je još nedorečeno, jer se Đilas i Jeremić još nisu sastali.

Bojan Klačar, iz CeSID, ističe da kvote jesu drugi deo dogovora i gotovo je uveren da je doneta odluka da se ide na izbore, ali smatra da se traži najbolji način da se to biračima saopšti.

Vuk Jeremić, Foto tanjug

- Saradnja je načelno dogovorena, sada se ide na pregovore oko kvota i nosilaca lista na beogradskim i predsedničkim izborima, dok je Marinika Tepić već viđena kao nosilac parlamentarne liste - rekao je Klačar za "Novosti".

- Prethodne izbore su bojkotovali i sada traže način da kažu biračima da će izaći na glasanje, a da se oni ne osete iznevereno.

Prema prognozama Klačara, kvote koje su se pojavile u javnosti predložila je organizacija koja nije politička, pa će verovatno biti promena.

- Uz dužno poštovanje, ali najveća odgovornost je na političkim strankama, one će s pravom da insistiraju na kvotama koje su najbolje za njih. Uvažiće rejtinge i moć koju akteri imaju, a realnost je da se ovde SSP i Narodna stranka najviše pitaju. Ipak, podela mandata mora biti i stvar dogovora i kompromisa - objasnio je Klačar.

KOČE LIČNI SUKOBI LIDERA

KLAČAR ukazuje na to da će najzahtevniji deo dogovora biti između NS i SSP:

- Zna se da postoji personalni sukob između lidera. Ipak, to su dve vodeće stranke i mora da se nađe rešenje u kome će obe biti zadovoljne. To zahteva puno vremena i može da se desi da dogovore vode ljudi koji nisu lideri, na primer, potpredsednici partija. Time bi se izbeglo da se lični sukobi prenesu na stranačke dogovore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!