SRĐA TRIFKOVIĆ: Bajden u Srbiju šalje iskusnog profesionalca

Novosti online

20. 10. 2021. u 09:31

ISTORIČAR prof. dr Srđa Trifković komentarisao je u emisiji "Ćirilica" povratak američkog diplomate Kristofera Hila na balkanske prostore.

СРЂА ТРИФКОВИЋ: Бајден у Србију шаље искусног професионалца

Foto: Printskrin Hepi TV

Predsednik SAD DŽo Bajden nominovao je iskusnog diplomatu Kristofera Hila za novog ambasadora u Srbiji, saopštila je nedavno Bela kuća.

Srđa Trifković komentarišući te vesti kaže da se radi o profesionalcu, ali da Kristofer Hil nikada sebe nije video kao kreatora odluka.

- On je uvek bio neko ko je davao svoje mišljenje o tome šta je ostvarivo u okviru onoga što je definisano od strane Bele kuće, državnog sekretara, savetnika za nacionalnu bezbednost kao strateški cilj - objasnio je Srđa Trifković.

Istoričar upozorava da je Kristofer Hil ipak bio deo supkulture Stejt departmenta koja je bila srbofobična još od ranih devedesetih.

Profesor Trifković je podsetio na tvrdnje Henrija Kisindžera da kada jedna institucija prihvati određeni kulturološki štimung, to je vrlo teško menjati. Tada diplomate imaju tendenciju da utiču na donosioce odluka da ne reteriraju od ustaljenih koordinata.

Srđa Trifković je dodao i dobre vesti da u zimi svetske neizvesnosti zbog energetske krize, Srbija taj splet okolnosti može iskoristiti da bez reperkusija odbije brojne pritiske sa zapada.

(Alo.rs)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)