MIRNO VEČE U KOSOVSKOJ MITROVICI: Srbi uklonili postavljene barikade, za kosovske zvaničnike napad ROSU legitimna akcija! (VIDEO)

Novosti online

13. 10. 2021. u 11:45 >> 20:15

POLICIJA lažne države Kosovo, praćena jedinicama ROSU, upala je danas u severnu Kosovsku Mitrovicu. Oni su pucali bojevom municijom, ispaljivali suzavac i šok-bombe na narod koji se okupio da brani svoj grad.

МИРНО ВЕЧЕ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ: Срби уклонили постављене барикаде, за косовске званичнике напад РОСУ легитимна акција!  (ВИДЕО)

Foto: Kosovo online/Facebook/Direktno s Kosmeta

Svetski mediji o dešavanjima na Kosovu i Metohiji

Svetski mediji preneli su danas šta se sve dešavalo na severu KIM, kao i reagovanja zvaničnika u Beogradu. Američka agencija AP ocenila je da je upad kosovskih policijskih snaga i specijalnih jedinica ROSU na sever Kosova razbesneo Beograd, navodeći da je tokom današnje intervencije bezbednosnih snaga Prištine povređeno 20 ljudi.

U izveštaju nemačkog Dojče vele-a navodi se da je upad prištinskih snaga bezbednosti izvršen zbog zaplene navodno krijumčarene robe, a prenosi se i izjava jednog zvaničnika Prištine koji je rekao da "akcija nije bila usmerena protiv pripadnika neke određene nacionalnosti". Britanski Rojters potvrđuje da su mediji emitovali snimke Srba u Severnoj Mitrovici koji beže od suzavca i šok bombi navodeći da se "slična situacija događala i u obližnjem Zvečanu".

U izveštaju ruske agencije TASS se navodi da je u specijalnoj operaciji snaga bezbednosti nepriznatog Kosova povređeno više od deset ljudi.

- Rezultat akcije koju je naredio Aljbin Kurti, premijer neprizantog Kosova je više od 10 povređenih, među kojima je i Srećko Sofronijević koji je zadobio prostrelnu ranu i lekari se bore za njegov život - preneo je TASS.

Foto: D. Z.

Nemački ambasador o događajima na severu KiM

Nemački ambasador u Prištini Jern Rode oglasio se povodom današnjih događaja na severu KiM izrazivši zabrinutost zbog pritisaka i napada na novinare.

- Važno je da novinari mogu da rade svoj posao. Bilo kakvo nasilje je neprihvatljivo i treba da bude istraženo - napisao je Rode na Tviteru.

On, međutim, nije komentarisao akciju kosovske policije i napad na Srbe sa severa KiM. Rode je takođe negodovao zbog upotrebe termina "kristalna noć", koji je upotrebio predsednik Srpske liste Goran Rakić uporedivši današnja događanja sa tim datumom iz nemačke istorije.

Foto: D. Z.

Ambasada SAD u Prištini: Napadi na policiju, medije i civile su neprihvatljivi

Portparol ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Prištini rekao je da je Vašington zabrinut zbog toga što je danas došlo do protivljenja “pokušaju kosovskih institucija da uspostave red i mir na celom Kosovu”, prenosi Reporteri. Iz američke ambasade poručuju da nikakvo nasilje, bilo da je usmereno protiv vlasti, medija ili građana, nije prihvatljivo.

- SAD su zabrinute zbog odgovora koji se danas desio na akcije izvedene u cilju sprovođenja zakona na teritoriji Kosova. Svako nasilje, bilo usmereno protiv vlasti, medija ili građana, neprihvatljivo je i treba ga istražiti i procesuirati do potpune primene zakona. Pozivamo na smirenje - poručuju iz ambasade SAD za Gazetu ekspres.

Srbi uklonili postavljene barikade

Barikade koje su građani sa severa KiM postavili popodne, posle napada specijalnih jedinica ROSU, uklonjene su u večernjim satima.

Barikadama je bio blokiran put u selu Rudare kod Zvečana i u Severnoj Mitrovici kod Tehničke škole. Time je bio blokiran saobraćaj na delu magistralnog puta Priština – Leposavić – Raška, odnosno iz južnog u severni deo Mitrovice.

Foto: D. Zečević

Osmani: Policijska akcija protiv krijumčarenja

VJOSA Osmani oglasila se na Fejsbuku povodom situacije na severu Kosova i Metohije.

Osmani kaže da je danas sprovedena policijska akcija protiv krijumčarenja i da se to ne može nazvati "akcijom na severu" jer je akcija sprovedena u različitim delovima Kosova.

- Borba protiv organizovanog kriminala je beskompromisna i o njoj se ne može pregovarati. Pregovarati i praviti kompromis s kriminalcima znači postati jedan od njih. Stoga se današnja akcija kosovske policije i carine, koje su ovlastile pravosudne institucije, ne može nazvati 'akcijom na severu', jer je to bila akcija u različitim delovima Kosova, protiv osoba različite nacionalnosti, te da je zajednički imenilac šverc i organizovani kriminal - napisala je Osmani.

Osmani kaže da su Albanci i Srbi bili udruženi u organizovanom kriminalu.

Đurić: Kurtijeva demonstracija sile, NATO hitno da reaguje

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je današnje nasilje na severu KiM pokušaj premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da demonstrira silu uoči lokalnih izbora u nedelju i pozvao Kfor i NATO da hitno reaguju i rasporede snage kako bi se sprečilo dalje nasilje.

On je na Tviteru neveo da su pod lažnim izgovorom da sprovode akciju zbog optužbi za krijumčarenje, kosovske specijalne snage, naoružane automatskim naoružanjem, upale su srpske apoteke i zaplenile lekove.

Kurti: Akcija policije završena, građani da ne nasedaju na medijske izveštaje

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti reagovao je nakon akcije kosovske policije u Severnoj Mitrovici i Zvečanu i pozvao na smirivanje situacije uz poruku da je akcija završena, prenosi Gazeta ekspres.

- Rano jutros Kosovska policija je, u cilju borbe protiv krijumčarenja, započela racije na nekoliko različitih lokacija u Prištini, Peći i Severnoj i Južnoj Mitrovici - rekao je Kurti.

On je dodao da su tim policijskim radnjama prethodile intenzivne istrage i da se akcije naređuju i koordiniraju sa nadležnim tužilaštvima i sudovima. Kako je naglasio, zaplenjena je druga roba, koja takođe predstavlja materijalne dokaze.

- Zločin i kriminalne grupe neće se tolerisati i protiv njih će se voditi borba. Borićemo se i sprečiti šverc. Današnja policijska akcija je završena. Pozivam građane u Severnoj Mitrovici da ne nasedaju na neke medije u Srbiji koji štite kriminal, korupciju i šverc i žele da ih politizuju i etnizuju - poručio je Kurti.

Srbi blokirali put kod Zvečana i u Severnoj Mitrovici

Posle jutarnjeg upada specijalaca ROSU na sever Kosova i Metohije, u Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici građani su u znak revolta postavili barikade.

 

Sve o novim blokadama puta pročitajte KLIKOM OVDE.

Foto: D. Zečević

Haradinaj vređao napadnute Srbe

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je, nakon današnje akcije policije na severu Kosova i Metohije i u regionu Prištine i Peći, da "institucije" treba beskompromisno da reaguju protiv onih koji napadaju "policiju" i da tzv. vlada lažne države Kosovo treba da pojasni zašto je u vreme izborne kampanje preduzeta takva akcija.

Šta im je sve poručio pročitajte KLIKOM OVDE.

Predsednik Vučić razgovarao sa Lajčakom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se u kasarni u Raškoj sastao sa vojnim vrhom i Srbima sa Kosova i Metohije, povodom upada specijalaca lažne države Kosovo na sever pokrajine i pucnjave po našem narodu.

Predsednik je tokom svog obraćanja prisutnima otkrio detalje svog razgovora sa Miroslavom Lajčakom. Šta je rekao Lajčaku pročitajte KLIKOM OVDE.

Dačić: Međunarodna zajednica da odluči - rat ili mir

PREDSEDNIK Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas povodom najnovijih dešavanja na severu KiM da međunarodna zajednica mora da preduzme najoštrije mere da se prekine sa jednostranim potezima koji će ceo region dovesti pred situaciju "rat ili mir".

- Ovo što se sada dešava nije samo ruganje u lice čitavoj međunarodnoj zajednici, već predstavlja i pokušaj zastrašivanja sa krajnjim ciljem vojnog osvajanja severa KiM gde žive Srbi i sa dodatnim ciljem da se oni proteraju sa KiM - rekao je Dačić za Tanjug.

Predsednik parlamenta je podsetio da po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, bezbednosnu funkciju na KiM obavlja KFOR, odnosno NATO, navodeći da se upad jedinice ROSU dešava po ko zna koji put bez obaveštenja predsednicima srpskih opština i bez najave, kako je to predviđeno Briselskim sporazumom. Prema njegovim rečima, KFOR je imao obavezu da obavesti Srbe ako ih je, kako kaže, ROSU uopšte obavestila o tome, ocenjujući da je reč o još jednom kršenju Brisleskog sporazuma.

Foto: EPA

Ričard Grenel se oglasio o situaciji na KIM, obratio se i Bajdenu

Povodom trenutne situacije na severu Kosova i Metohije oglasio se i Ričard Grenel, izaslanik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine.

Njegovu poruku pročitajte KLIKOM OVDE.

Predsednik Vučić se oglasio povodom razgovara sa Srbima

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić trenutno je na sastanku sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije. Povod je eskalacija nasilja u Kosovskoj Mitrovici.

On se tim povodom oglasio i na Instagramu.

- Došao sam svakoga od vas pažljivo da saslušam, uvek smo tu za svoj narod - poručio je on.

 

NATO: Kosovska policija sprovodi operaciju primene zakona

Povodom ponovnog nasilja na Severu KiM nad pripadnicima srpske zajednice, iz sedišta NATO u Briselu kažu da su u stalnoj je komunikaciji sa svim relevantnim institucijama na Kosovu i sa predstavnicima međunarodne zajednice.

- Kosovska policija sprovodi operaciju primene zakona širom Kosova. Misija KFOR, koju vodi NATO, u stalnoj je komunikaciji sa svim relevantnim institucijama na Kosovu i sa predstavnicima međunarodne zajednice i ostaje potpuno usredsređena na svakodnevno sprovođenje svog mandata da obezbedi sigurno kruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu - poručio je zvaničnik NATO.

U sedištu NATO dodaju da KFOR nastavlja da podržava primenu nedavnog dogovora o deeskalaciji na severu Kosova koji je postignut između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

Foto: Novosti

VUČIĆ STIGAO U RAŠKU: Počeo sastanak sa Srbima sa KiM

Srbi na sastanku sa predsednikom u Raški, od Vučića traže da ih zaštiti, njihovu decu i njih koji, kažu žele da ostanu da žive na Kosovu i Metohiji. Srbi su rekli da ih Albanci terorišu i da se to više ne može izdržati.

- Posle 2012. danas je bio najveći sukob, deca nisu znala gde su im roditelji, a roditelji gde su im deca, nemojte da dozvolite da nas tuku – poručili su.

Uživo sastanak pratite KLIKOM OVDE!

UZNEMIRUJUĆ SNIMAK: Pogledajte kako izgleda trenutna situacija na KiM

 

Oboren sajt Kosovo onlajna

Sajt Kosovo Onlajn oboren je danas nešto pre 15 časova, a pokušaji hakerskih napada registrovani su tokom celog dana.

- Naša redakcija saopštava da ne zna ko stoji iza napada, ali činjenica je da se on dogodio u danu kada je kosovska policija sprovela akciju na severu Kosova u kojoj je dvoje Srba teško povređeno, a  nekoliko desetina njih je moralo da zatraži lekarsku pomoć o čemu je Kosovo onlajn izveštavao od ranog jutra iz minuta u minut. Koji god motivi da stoje iza napada na naš sajt, redakcija saopštava da će nastaviti da obavlja svoj novinarski posao profesionalno kao i do sada - saopštila je redakcija Kosovo online.

RAKIĆ INSISTIRAO: Sastanak počinje kada uđu kamere

KAKO Novosti saznaju Rakić je tražio da kamere prisustvuju sastanku i insistirao na tome da sastanak ne počne bez kamera jer je hteo da cela Srbija čuje šta se dešava.

PUCALI NA KUĆU U ZVEČANU: Albanci prave haos na KiM

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

 

VUČIĆ HITNO KONTAKTIRAO LAJČAKA: Rekao sam mu šta mislim i završio razgovor!

 PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić dao je izjavu za TV Prva u Raškoj pre sastanka sa predstavnicima Srba na severu KiM.

- Čekam da se sretnem sa Srbima sa Kosova. Kontaktirao sam Miroslava Lajčaka, rekao mu šta mislim i završio razgovor. Mislim da su Srbi bili najuznemireniji - kazao je Vučić za TV Prva.

Vučić stigao u Rašku

Predsednik Vučić stigao je u garnizon Vojske Srbije u Raški, gde je obišao vojnike, a zatim i jedinice Žandarmerije u toj oblasti.

PO PRVI PUT NE POMINjE DVE STRANE Borelj: Momentalno prekinuti nasilje na severu KiM!

ŠEF diplomatije Evropske unije Žozep Borelj pozvao je na momentalni prekid nasilja na severu KiM i prvi put, a kada su u pitanju njegove izjave po pitanju Kosmeta, ne pominje dve strane.

U Briselu kažu da su „diplomatski napori” EU u cilju smirivanja situacije „trenutno u punom zamahu”.

- Nasilni incidenti na Severu Kosova moraju momentalno da se zaustave. Jednostrani i nekoordinisani potezi koji ugrožavaju stabilnost su neprihvatljivi - poručio je Borelj na Tviteru.

OVO JE KAP KOJA JE PRELILA ČAŠU: Rakić pred sastanak sa Vučićem - "Mi ovo više ne možemo da trpimo"

GORAN Rakić iz Srpske liste rekao je kako su se Srbi sa Kosova i Metohije uputili ka Raški, gde će se u 15 sati sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Rakić kaže kako je ovo za njih najvažniji sastanak, kao i da su današnja dešavanja prelila čašu. Kaže i da je ovo za sve Srbe - pitanje života ili smrti i da je ovo "Kristalna noć". Ističe i kako su im zabranili vakcine, da su danas pokušali da im oduzmu lekove i da je ostalo još samo, naglašava Rakić, da Srbima na KiM uzmu i vazduh.

- Predsednik Vučić se uputio ka Raški, i mi krećemo. Mi ovo da trpimo više ne možemo i nećemo. Ovo je za nas najvažniji sastanak i kap koja je prelila čašu. Svi ćemo doći na sastanak, tražićemo od Vučića da li može da nam pomogne. Mi moramo da imamo tu informaciju danas, jer je ovo za nas pitanje života ili smrti. Zabranili su nam vakcine, sad su hteli lekove, ostaje samo da nam vazduh uzmu. Trenutno je mirno, ali znate da imamo ranjene ljude. Koristili su municiju i pucali su na narod - rekao je Rakić za Pink.

OTVORENI AKT AGRESIJE: Oglasila se Eparhija raško-prizrenska o situaciji na Kosmetu

EPARHIJA raško-prizrenska pozvala je danas na smirivanje situacije na severu KiM i najoštrije apelovala da se policijske snage hitno povuku jer situacija može dodatno da eskalira.

- Upotreba sile od strane albanske kosovske policije, posebno vatrenog oružja, predstavlja otvoreni akt agresije protiv građana na etničkoj osnovi i preti da izazove ogromnu bezbednosnu nestabilnost - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu eparhije.

Eparhija je apelovala i na međunarodne snage KFOR-a i EULEKS-a da hitno uspostave mir i red i zaštite građane od nasilnog ponašanja policije, a građane da pokažu maksimalnu uzdržanost.

- Povodom jutrošnje akcije Kosovske policije na severu KIM, pri čemu je upotrebljeno nasilje protiv srpskih građana, Eparhija raško-prizrenska izražava najveću zabrinutost i poziva na smirivanje situacije. Prema podacima bolnice iz Severne Mitrovice najmanje jedna osoba srpske nacionalnosti je ranjena vatrenim oružjem od strane policije, a mediji saopštavaju da je broj povređenih veći - ukazala je eparhija.

Direktor KBC o stravičnim povredama Srba na koje su pucali Albanci

 JEDNA osoba je povređena u predelu grudnog koša, a drugi, koji je teže povređen, nalazi se na odeljenju intenzivne nege. On je upucan mučki sa leđa, ima povredu desne lopatice, prelom drugog rebra, i metak mu je izašao na prednju stranu vrata uz obilno krvarenje. Urađena je hitna intervencija.

To je za "Novosti" rekao doktor Zlatan Elek, direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, i dodao:

- Ostali povređeni, koji su imali povrede od suzavca i gumenih metaka, nisu zadržani na bolničkom lečenju, jer velika većina nije to želela. Vratili su se sa ostalim našim sugrađanima kod Tehničke škole u Zvečan.

PRVE FOTOGRAFIJE SRBINA KOG SU UPUCALI ALBANCI: Srećko u bolnici nakon što su ga ustrelili u leđa (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

KRENULI ORUŽJEM NA SRBE: ROSU pucao mecima kojima je ubijen Oliver Ivanović

POLICIJA lažne države Kosovo, praćena jedinicama ROSU, upala je danas u severnu Kosovsku Mitrovicu.

Oni su pucali bojevom municijom, ispaljivali su suzavac i šok-bombe na narod koji se okupio da brani svoj grad.

Korišćeni su vojni meci kalibra 5,56, proizvođača "Sellier&Bello", češke proizvodnje, NATO standarda. Koristi ga veliki broj vojske i policije. Za ubistvo Olivera Ivanovića korišćen je takođe "Sellier&Bello", ali kalibra 9x19.

Foto: Novosti

Petković: Na desetine ranjenih u Mitrovici

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju obratio se povodom upada policije lažne države Kosovo i specijalaca ROSU u severnu Kosovsku Mitrovicu.

- Imamo na desetine ranjenih, i zbog toga je predsednik Aleksandar Vučić hitno otišao u Rašku, gde će u 15 časova u kasarni imati sastanak sa Srbima sa KiM.

On je naveo da je sve ovo direktno maslo Kurtija i da on želi da izazove krizu na Kosovu i Metohiji i da pokuša da osvoji sever.

- Oni su upadali čak i u apoteke i to je za njih krijumčarenje robe. Kada su se ponovo vratili u bazu Belvedere, naš narod ih je sprečio. Tada su pripadnici ROSU pucali na goloruki srpski narod - dodao je Petković.

ROSU se pregrupiše

Pripadnici specijalne jedinice tzv. Kosovske policije ROSU grupišu se na magistralnom putu Priština—Raška kod Dudinog krša.

Još četiri vozila ROSU se nalaze u Rudarama, i odatle će navodno pokušati da uđu u severni deo Kosovske Mitrovice sa strane Suvog Dola ili kroz Bošnjačku mahalu.

"NOVOSTI" SAZNAJU: Vučić se hitno uputio u Rašku na sastanak sa Srbima sa KiM

 POSLE dramatičnih scena u Kosovskoj Mitrovici i upada jedinica ROSU, koje su kulminirale ranjavanjem Srbina od strane albanskih specijalaca, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da se hitno sastane sa predstavnicima našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

Kako Novosti saznaju, šef države uputio se ka Raškoj, gde bi trebalo da bude organizovan sastanak sa čelnicima srpskih opština.

Srbinu pucali u leđa

Srećko Sofronijević iz Zvečana je ranjen danas nakon što su pripadnici policije lažne države Kosovo otvorili vatru na narod koji se okupio da odbrani svoj grad.

Prema zasada nepotvrđenim informacijama on je pogođen u leđa, a metak mu je izašao na grudi i hitno je prebačen u bolnicu.

Brnabić: Pozivam međunarodnu zajednicu, Kfor i NATO da hitno reaguju

- Pozivam međunarodnu zajednicu, NATO i Kfor da hitno reaguju i zauzdaju Aljbina Kurtija. Situacija je više nego dramatična i ovo je poslednji trenutak u kojem je neophodna jasna reakcija kako bi se zaustavila ludačka politika koju sprovodi Priština - rekla je premijerka Ana Brnabić povodom najnovije situacije na KiM.

Ovakvo ponašanje je prevršilo svaku meru i dovodi nas na ivicu haosa, istakla je Brnabićeva.

Petković: Još jedna provokacija Kurtija, obavestio sam Lajčaka

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je da je jutrošnja akcija kosovske policije još jedna provokacija premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija pred lokalne izbore i dodao da je o tome obavestio specijalnog izvestioca EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Kosovska policija je upala i pretresala gradske apoteke, poslovni, stambeni prostor, skladišta robe u Severnoj Mitrovici i proveravala carinsku dokumentaciju.

Petković je za Televiziju Hepi rekao da je takvo ponašanje Prištine prevršilo svaku meru i dodao da Kurti svakim svojim potezom pokušava da produbi krizu.

- Dok mi sve rešavamo dijalogom, imate Kurtija i druge koji krizama rešavaju stvari kako bi zauzeli sever Kosova što im je opsesija. Pokušavaju da kriminalizuju sever - rekao je Petković i dodao da vlasti u Prištini poslednjim potezima pokušavaju da kompenzuju poniženje koje su pretrpeli poslednjim dogovorom u Briselu.

Interventna jedinica i u Zvečanu

Pripadnici interventne jedinice kosovske policije nalaze se i u susednoj opštini Zvečan.

Blokiran je put koji vodi ka naselju Rudare u blizini mosta, a povremeno se iz tog pravca čuju detonacije. 

Više automobila oštećeno, jedan zapaljen

Više automobila je oštećeno, a jedan je zapaljen u Severnoj Mitrovici na raskrsnici između Srednje tehničke škole "Mihailo Petrović Alas" i Bošnjačke mahale.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (14)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna