SELAKOVIĆ: Države sa različitih meridijana žele saradnju sa Srbijom

Tanjug

24. 09. 2021. u 21:00

DRŽAVE sa različitih meridijana poštuju i žele saradnju sa Srbijom i sve više se interesuju za otvaranje ambasada u našoj zemlji, izjavio je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković koji je tokom tri dana u NJujorku održao do sada 25 sastanaka.

СЕЛАКОВИЋ: Државе са различитих меридијана желе сарадњу са Србијом

Foto: Tanjug

- Države sa različitih meridijana žele saradnju sa Srbijom, čak i one koje imaju drugačije gledište od nas po pitanju KiM - kazao je Selaković za Tanjug.

Napominje da, uprkos pandemiji kovida koja je potpuno poremetila tokove svega u celom svetu, kao i u svetskoj diplomatiji, već treći dan u NJujorku srpska delegacija na čijem je čelu i premijerka Ana Brnabić, ima razne susrete sa svetskim zvaničnicima.

- Do sada sam imao 25 sastanaka, od čega 22 sa kolegama ministrima spoljnih poslova iz različitih zemalja, samo danas prepodne sam se sastao sa ministrima iz Venecuele, Bahreina, Indonezije, Sirije i Gane. I popodne imaću sastanak sa generalnim sekretarom (UN Antonijom) Guterešom, a našu delegaciju će predvoditi Brnabićeva i potom ću prisustvovati njenom obraćanu na generalnoj debati - naveo je Selaković.

Kaže da očekuje još najmanje tri susreta sa ministrima spoljnih poslova Srbiji prijateljskih država.

Podsetio je da je prethodnih dana potpisao i sporazume tokom boravka u NJujorku, kao što je sporazum sa Mongolijom o trgovinskoj i ekonomskoj saradnji, pošto postoji veliko interesovanje za trgovinsku saradnju.

Selaković napominje da svi imaju reči hvale za ekonomski i društveni napredak Srbije, da su svi zadivljeni i mnogi već upoznati sa činjenicom da smo jedna od najbrže rastućih ekonomija u toku ove dve godine.

- Da se Srbija ubzano razvija ekonomski, kao i na planu infrastrukture, ali i da ima odlične rezultate u borbi sa kovidom - istakao je ministar.

Šef srpske diplomatije navodi za Tanjug da je opšta ocena da je Srbija poštovana i da se Srbijom mnoge države žele saradnju.

Kaže da su države koje Srbiju inače podržavaju po pitanju tokom sastanaka dodatno afirmisale tu svoju poziciju..

- Opšta je ocena da smo veoma poželjan paratner i da je pred nama još mnogo sastanaka za koje sam uveren da će biti krunisani organizacijom našeg samita u Begoradu 11. i 12. oktobra, kada će se prijatelji iz Pokreta nevrstanih opet okupiti u mestu rođenja pokreta, a to je Beograd - naglasio je Selaković.

On kaže i da mnoge zemlje izražavaju interesovanje za otvaranje ambasada u Srbiji, kao što su to u NJujorku uradile, na primer, Jermenija, Gana i Bahrein.

- Mi ćemo već u narednih manje od nedelju dana imati našeg otpravnika poslova u Akri sa zadatkom da pripremi otvaranje naše ambasade. Poduža je lista država koje bi želele da Srbija u njihovim prestonicama otvori svoju ambasadu - kaže srpski ministar.

Selaković je rekao da su posle sastanka sa kolegom iz Kuvajta povećane šanse za dolazak investitora iz te zemlje u Srbiju i da mu je kuvajtski ministar spoljnih poslova rekao da mora da se promeni trend koji je bio poslednjih decenija kada je njihovo odsustvo bilo očigledno.

- Ne samo da je poduža lista onih koji bi voleli da otvore ambasade u Srbiji, već je i sve veće interesovanje za to onih država koje su pre dvadesetak godina zatvarale svoje ambasade u Beogradu. To svedoči da politika našeg državnog rukovodstva na čelu sa predsednikom Vučićem daje rezultate i da Srbija ponovo postaje centar šireg regiona - zaključio je Selaković.

BONUS VIDEO - PITANJA ZA MARINIKU TEPIĆ: Poslanica Biljana Pantić Pilja održala konferenciju ispred SSP

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)