VUČIĆ SE OBRATIO JAVNOSTI: Boriću se protiv onih koji pokušavaju da razore Srbiju! (VIDEO)

Novosti online

08. 09. 2021. u 18:04

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras javnosti u Palati Srbija.

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ЈАВНОСТИ: Борићу се против оних који покушавају да разоре Србију! (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Predsednik je na početku obraćanja rekao da želi da najavi nekoliko važnih događaja.

- Angela Merkel nam dolazi u Beograd, ona će imati sastanke u Srbiji. Želim da joj se zahvalim na svemu što je učinila za Zapadni Balkan. Nikada nećemo zaboraviti šta je učinila za nas 2015. godine kada je Hrvatska uvodila sankcije Srbiji - rekao je Vučić.

Kako kaže, Nemačka je jedan od najbitnijih trgovinskih partnera Srbije.

- Očekujemo da pređemo 6 milijardi ukupne razmene, i ta razlika između Nemačke i drugih zemalja je iz godine u godinu sve veća. Ona je prvi trgovinski partner i veoma je važna za Srbiju, jedan je od najvećih investitora u našu zemlju - rekao je Vučić i dodao:

- Imao sam čast i priliku da je ugostim na kraju njenog mandata. Mislim da će to biti, dok je kancelarka, i moguće jedna od poslednjih poseta i velika čast za Srbiju - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da kada Nemci dođu, dođu da ostanu i da ulažu dugoročno.

- U odnosu na 2010. smo za dva i po puta uvećali trgovinsku razmenu sa Nemačkom. Čak je rast našeg izvoza u Nemačku porastao i pokazuje koliko je naša ekonomija u prethodnim godina napredovala - rekao je Vučić i dodao da će sa njom razgovarati i o svim bitnim regionalnim pitanjima.

Foto: Printskrin

 

Predsednik je rekao da će se raditi na brzoj pruzi Beograd-Niš-Preševo.

- Dočekujući Angelu Merkel daćemo sve od sebe da pokažemo poštovanje prema ženi koja je 16 godina bila na čelu Nemačke i uspešno čuvala stabilnost čitavog kontinenta - rekao je Vučić.

KRAJEM SEPTEMBRA U SRBIJU DOLAZI URSULA FON LAJEN

- Nama je važno da razgovaramo sa gospođom Merkel o Berlinskoj konferenciji, a krajem meseca Ursula Fon Lajen dolazi u Beograd - najavio je predsednik i dodao:

- Već u nedelju ću imati razgovore sa Dodikom, pred Dan nacionalne zastave i srpskog jedinstva. Septembar će biti prepun važnih događaja za Srbiju - kazao je Vučić i napomenuo:

- Čudne stvari su se dešavale u prethodnih 48 sati. Za našu zemlju mir je od presudnog značaja, sve što smo uspeli da promenimo u našoj zemlji uspeli smo zbog čuvanja mira. Život uvek stavfljamo ispred svega. Dok sam predsednik Srbije, možemo da se pohvalimo ekonomskim prosperitetom ali i da sačuvamo glavu. Ne želim da učestvujem u nelegalnoj politici, zato smo trpili i prihvatali pritiske i pretnje, lično sam se trudio da ne reagujem na uvrede i besmislice koje sa slušao - rekao je predsednik.

Foto: Printskrin

 

- Daćemo sve od sebe da nastavimo sa štampanjem udžbenika na albanskom jeziku - rekao je Vučić.

BESMISLENA KAMPANJA U HRVATSKIM MEDIJIMA

Posle događaja u Crnoj Gori, iako nisam otišao na ustoličenje a dobio sam pozivnicu, počeli su napadi iz regiona, odnosno Hrvatske.

- Dobio sam pozivnicu za prisustvovanje ustoličenja, ali nisam otišao. Smatram da moramo da uspostavimo mir u regionu. Ni na koji način se ne mešam u njihove unutrašnje odnose. Međutim, kako je on ustoličen, svi iz regiona su krenuli na napade. Što iz Hrvatske, što iz Crne Gore. Srbija je uvek tema napada svima. Svaki dan moraju da izgovaraju najgnusnije laži o nama. Ono što mi je bilo iznenađujuće, to što se pokrenula hajka u hrvatskim medijima. Da sam ja komandovao helikopterom na Cetinju, kako sam ja razgovarao sa nekime u 1, 2 ili 3 ujutru... Nisam ni sa kime razgovarao, sve izmišljaju. Oni lažu da ja preko SPC pokušavam da pravim Veliku Srbiju - rekao je Vučić.

ALBANCI NE ŽELE DOGOVOR

Vučić je rekao da je postignut mali napredak po pitanju nestalih na KiM.

- Albanska strana ne želi nikakav dogovor, ali ni nikakav razgovor. Ono sa čim dolaze u Brisel uvredljivo je za svakoga. Danas smo razgovarali i sa predstavnicima OEBS-a o situaciji na jugu Srbije. Uradićemo sve što možemo da deo Albanaca uvedemo u sistem Srbije, ali ono što ćemo tražiti, takođe, to je da se dobro zna kojoj državi pripadaju i oko toga nema polemike - rekao je Vučić.

 

NE INTERESUJU NAS SUKOBI

Srbija nije zainteresovana da ruši nezavisnost bilo koje zemlje u regionu.  Ne interesuju nas nikakvi ratovi ni sukobi, ne zato što smo slabi, već što smo dovoljno pametni da nas interesuje ekonomski prosperitet. Molimo i sve druge da ne pokušavaju suzbijajući uticaj naše zemlje pritiscima, da ne očekuju da nećemo moći da se odbranimo. Nemojte da ponižavate Srbiju i srpski narod onako kako ste naučili da radite.

NADAM SE DA ĆE CRNA GORA MOĆI DA PREVAZIĐE UNUTRAŠNJE PODELE

Predsednik je istakao da smo jedni drugima potrebni i da samo ako budemo razumeli jedni druge, da ćemo moći da opstajemo.

- Nadam se da će Crna Gora moći da prevaziđe svoje unutrašnje podele. Što se nas tiče, ni na koji način ne želimo da utičemo na bilo koju stranu, osim ako možemo da pomognemo na neki način - rekao je Vučić i istakao je da, iako je pozvan da prisustvuje ustoličenju, ipak nije otišao.

- Istakao sam i u pismu Joanikiju da je jako bitno održati mir i poštovati samostalnost Crne Gore. Kako je ustoličen mitropolit, tako su iz celog regiona krenuli napadi na mene.

Kako kaže, vodi se besmislena kampanja o tome kako sam je on lično upravljao ustoličenjem na Cetinju.

- Ja nisam razgovarao ni sa Krivokapićem niti sa Abazovićem koji su bili upućeni u ceo slučaj. Takođe, neki su me napali da želim preko crkve da pravim veliku Srbiju. Vidi se orkestrirana i organizovana kampanja -  rekao je Vučić i dodao da je ovog puta nešto snažnija jer neki ljudi teško trpe svoj politički poraz.

- Ovo nas dovodi do zaključka da mnogi to rade zato što još od sticanja nezavisnosti Kraljevine Srbije, do Republike Srbije, postojali su pokušaji da se Srbija koja je uvek bila najveća, da se iskontroliše i da se ne dozvoli da štrči ni po koju cenu. Ona nikome nije smetala do 2011. jer je bila slaba i razjedinjena - rekao je Vučić i dodao da je tada bila dobar partner svima jer nikome, kako dodaje, nije smetala.

DO KRAJA GODINE STOPA RASTA 7,5 ODSTO

Vučić je rekao da do kraja godine očekuje stopu rasta od 7,5 posto.

 -Do kraja godine stopa rasta oko 7 odsto. Razgovarali smo i sa zavodom za statistiku, , očekujemo da bude i čak i 7,5 odsto - kaže predsednik.

- Zadovoljni smo kada je ekonomski aspekt u pitanju, ali moramo još mnogo toga da radimo. Imaćemo u izgradnji 10 autoputeva i brzih saobraćajnica prvog decembra u Srbiji - rekao je Vučić.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da je bitno da se vodi dijalog i da se razgovara i istakao je da je to jedini način za rešavanje problema.

- To je ono što je pozitivna tekovina, uvek je važno razgovarati. Kada je u pitanju razgovor u subotu, sa predstavnicima opozicije, verujem da smo mnogo toga prihvatili, od finanijskih stvari, samog izbornog procesa. Ali, kažite mi da li će neko biti toliko fer da kaže da se vlast ponašala fer i korektno. Ali, mislim da je postignut značajan napredak u razumevanju - rekao je Vučić.

Kako kaže, oni bi da se dočepaju novca i da mogu ponovo da uzimaju od građana a da im ne vrate ništa. Dodaje da je to smisao njihove politike.

NE OČEKUJTE DA SE NEKO RADUJE ZBOG NAŠEG USPEHA

- Neko ko je bio mnogo ispred nas, nije logično da nas danas mnogo voli, rekao je Vučić i poručio:

Ne očekujte da se neko raduje uspehu Srbije!.

JAČI TLAČI: SRBIJA MORA DA SNAŽI

- Koji princip im je ostao osim toga, zato Srbija mora da snaži i razmiljša o sopstvenom jačanju - rekao je Vučić.

Na pitanje novinara koliko su opasne posledice optužbi na račun predsednika Srbije, Vučić je odgovorio:

Kako smo postali snažniji, krenuli su jedni po jedni da nas napadaju. Najlakša je matrica za zapad kada kažu Vučić je kao Milošević.

- Oni to pokušavaju da svedu na 90- te, jer oni ne mogu da kažu ništa drugo, ni da objave koliko je bolnica, muzeja, fabrika napravljeno. Kada nemate šta od toga da kažete, onda kreću sa napadima, organizovanom histerijom - naveo je Vučić i naglasio da je nekoliko razloga za ovo obraćanje.

NEMCI DANAS NAJAVILI POSETU ANGELE MERKEL SRBIJI

- Nemci su najavili danas oko 13:30 posetu Merkelove Srbiji, ali ja u to vreme danas nisam mogao, pa sam to učinio sada na ovoj konferenciji, rekao je Vučić i odgovorio novinaru N1 koji su razlozi današnje konferencije:

- Nekoliko je razloga, ja vidim da je veoma dobro što sam je zakazao pošto vi ne biste došli. Ako je za vas to mali povod što sam došao da najavim dolazak Angele Merekel, onda ne znam.Nemci su to uradili u 13h danas, dogovorili smo se da u istom danu uradimo najavu,ja nisam mogao pre 18 časova, ako mislite da je to malo, nije vam dovoljno pa šta ste očekivali. Vama su zanimljive konferencije za novinare o tome kako PKB probada, a u njihovo vreme je bio divan, vama je to zanimljivo i nikada ne pitate zašto su sazvali konferenciju. Evo u buduće ću tražiti da se napiše opravdanje za Šolaka i Đilasa kada Mali i Vulin ne budu tu, pa da vi budete mirni - odgvorio je Vučić.

Na pitanje novinara kako komentariše to što napadi iz Hrvatske dolaze iz medija ali i od zvaničnika i koja je poruka Hrvata sa naslovljavanjem naoružanja Bljesak i Oluja, Vučić je odgovorio:

- Nisam video da su vozila nazvali Oluja i Bljesak, a time što im neko daje takva imena ne mislim da će imati veću snagu i moć - rekao je Vučić.

ŠTA JE PROBLEM ŠTO BIH JEO SENDVIČ: Preživeću i boriću se čak i iz zatvora!

- Ne vidim problem, ništa nečasno u tome nema kada bih jeo sendvič u zatvoru, kako oni navode. Nečasno je što biste otišli na poligraf zbog pitanja da li ste pipali maloletnicu? E to je nečasno.  Što se puteva i auto puteva tiče, posle mene neće moći da ofarbaju trake, i neće stići da okreče sve škole koje smo napravili - kaže Vučić.

ZAŠTO ME POREDE SA MILOŠEVIĆEM?

Vučić je dodao da su najave da će ustoličenje patrijarha Porfirija u Pećkoj patrijaršiji biti zabranjeno samo nastavak kampanje protiv srpskog naroda.

- Zašto me porede sa Miloševićem? Zato što pokušavaju da sve svode na devedesete godine jer ne mogu da se pohvale činjenicama. Moraju da se bave pričanjem neistina. Najlakša je matrica za zapad kad kažu Vučić je kao Milošević. Ti napadi su uvek naručeni. Možete videti kako služba jedne zemlje radi. Tačno vidite ko je meta i tema. U jednom danu izlaze isti tekstovi. To pokazuje njihovu nemoć - kaže Vučić.

Vučić je rekao da dok je živ da će se boriti protiv onih koji pokušavaju Srbiju da razore.

- Dok sam živ boriću se protiv onih koji su Srbiju razarali i koji Srbiju danas pokušavaju da razore. Narod uvek kaže na kraju. Imaju veliku šansu da pobede, ali mi ćemo da se borimo našim rezultatima i pozitivnom kampanjom. Ja im unapred čestitam. Možda pobede i u prvom krugu - rekao je Vučić i dodao da se još ne zna ko će biti kandidat SNS na izborima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)