TRI PRSTA IM SINONIM ZA ZLOČINE: Antisrpstvo usred Beograda - sramna provokacija izložbom o Srebrenici

M. S. - S. S. R.

05. 07. 2021. u 08:50

POSLE donošenja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u crnogorskom parlamentu, koja je izazvala burne, negativne reakcije srpske javnosti, neslaganja na temu oko ovog zločina nastavljena su otvaranjem izložbe fotografija Midhata Poturovića "Duša Srebrenice", koja će u Beogradu trajati do 13. jula.

ТРИ ПРСТА ИМ СИНОНИМ ЗА ЗЛОЧИНЕ: Антисрпство усред Београда - срамна провокација изложбом о Сребреници

Foto Privatna arhiva

Na jednoj od izloženih fotografija vidi se mladić koji pokazuje tri prsta iz automobila u Srebrenici, a u opisu ispod slike vidi se da je autoru sporan ovaj način pozdravljanja svojstven gotovo svim Srbima.

- Pozdrav sa tri prsta je pozdrav koji je izvorno izraz srpskog pravoslavlja i uobičajeno je poznat kao srpski pozdrav. Mnogi ratni video-materijali i fotografije svedoče kako je Vojska Republike Srpske pozdrav sa tri prsta često koristila tokom zločina u BiH. Hrvati i Bošnjaci i danas taj pozdrav smatraju provokativnim - napisano je ispod fotografije koja je deo izložbe.

Foto Privatna arhiva

Događaj su pre dva dana pratili protesti grupe mladića koji su skandirali imena generala Ratka Mladića i drugih haških optuženika i uzvikivali da "Srebrenica nije genocid". Grupa ljudi nosila je transparente sa imenima ubijenih Srba u srebreničkom kraju od 1992. do 1995. godine. Prethodno je i deo partija, među kojima je bila i Srpska radikalna stranka, zahtevao da se ova izložba otkaže. Međutim, do toga nije došlo.

Predstavnik Inicijative mladih za ljudska prava Ivan Đurić, poručio je da je "odnos srpskog društva prema Srebrenici duboko pogrešan i da je izložba simbol ljudskih života, sudbine i tragedija".

Iz Srpske radikalne stranke su istakli da "državni organi moraju da vode računa o nacionalnim interesima, a prevashodni nacionalni interes jeste sprečavanje širenja teze o navodnom genocidu u Srebrenici".

Foto Privatna arhiva

USIJANjE

POLEMIKA o Srebrenici pojačana je posle izricanja presude Ratku Mladiću koji je osuđen na doživotnu robiju, a zatim je usledila je i rezolucija u Crnoj Gori. Potom su stigle i najave da će pojedincima u državnim institucijama biti zabranjivan ulaz u SAD ukoliko budu negirali genocid u Srebrenici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)