DARKO MLADIĆ OTKRIO SIMBOLIKU GENERALOVOG PRSTENA: Za onaj sa Indijancem svi znaju, a drugi krije ovu priču

Novosti online

03. 07. 2021. u 20:42

PRSTENjE Darka Mladića bilo je glavna tema brojnih svetskih medija, kako pre, tako i posle presude Haškog tribunala.

ДАРКО МЛАДИЋ ОТКРИО СИМБОЛИКУ ГЕНЕРАЛОВОГ ПРСТЕНА: За онај са Индијанцем сви знају, а други крије ову причу

Foto: V. N.

U emisiji Usijanje na Kurir televiziji, generalov sin Darko Mladić predstavio je simboliku nakita koje krase indijanski poglavica i veliki crni kamen.

Zlatni prsten koji je komandant vojske Republike Srpske nosio za vreme komandovanja, sada nosi njegov sin Darko Mladić. S tim pečatnim prstenom general je otišao u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala, ali je nakon određenog vremena ovaj nakit dao sinu Darku.

- Ovaj prsten je majka njemu poklonila kad je završio komandnu-štabnu akademiju kao prvi u klasi 1978. godine. To je deo školovanja oficira da bi postali majori, oni idu u tu školu dve godine. On je bio najbolji u klasi. Tada mu je burma bila već mala, čak je i pukla, pa je od tog zlata napravljen ovaj, porodični prsten koji je dobio od majke na poklon - navodi Darko Mladić.

Otkriva da general Mladić od prstena nije hteo da ga skida ni za vreme rata.

- Dobili smo informaciju dok je bio u Kninu komandant korpusa, da su dali instrukcije kad vide oficira sa tim prstenom da pucaju. On nije hteo da ga skida, već bi ga samo okrenuo da se ne vidi kamen kada bi bio na prvoj liniji fronta. To je prsten vernosti porodici i narodu - kaže Darko Mladić.

Drugi prsten je dobio na poklon od njegovog vojnika iz Štipa koji sad živi u Roterdamu, a koji je posle mnogo truda uspeo da ga poseti u Hagu i da mu pokloni srebrni prsten sa indijanskim poglavicom.

- Ratko je nosio na tim suđenjima kao simbol da nas Amerikanci tretiraju kao što su tretirali Indijance i izvršili genocid nad njima, da smo mi u istoj toj poziciji kao Indijanci - ispričao je Darko Mladić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024