LAŽNA DRŽAVA TUŽILA CRNU GORU: Priština traži i deo obale u Rafailovićima

Novosti online

21. 06. 2021. u 14:39

TZV. Kosovsko ministarstvo pravde tužilo je Crnu Goru i Opštinu Budva, zatraživši "povraćaj" 4.500 kvadrata zemlje na samom šetalištu u Rafailovićima, gde se nekada nalazilo dečje odmaralište.

ЛАЖНА ДРЖАВА ТУЖИЛА ЦРНУ ГОРУ: Приштина тражи и део обале у Рафаиловићима

Foto Depositphotos

Tvrde da su odmaralište kupili pre šest decenija, a od kotorskog suda, kojem je podnesena tužba za utvrđivanje prava svojine, zahtevaju da donese privremenu meru zabrane raspolaganja i otuđenja zemlje do okončanja sudskog spora, objavile su „Vijesti“.

Kako se navodi, Opština Budva, koju zastupa Sekretarijat za zaštitu imovine, na čijem je čelu Nikola Plamenac osporila je tužbu prištinske administracije, zatraživši od suda da je odbaci.

Opština Budva je stava da tužbeni zahtev nema pravno uporište u Uredbi Unmika o ovlašćenjima privremene uprave na Kosovu i Metohiji iz juna 1999. godine, kao ni u Rezoluciji UN 1244 na koju se tužba poziva.

- Uredbom i Rezolucijom se regulišu sporna pitanja oko državne i druge imovine na teritoriji (tzv.) Kosova. Sve uredbe, naredbe i drugi propisi koje donosi Unmik, kao Privremena uprava misije UN na Kosovu (i Metohiji), ne mogu se primenjivati na teritoriji Crne Gore, posebno u sporovima koji imaju za predmet sticanje, prestanak, sadržinu i vršenje stvarnog prava na nepokretnoj stvari, jer je u tom slučaju merodavno pravo države u kojoj se stvar nalazi - navodi se u odgovoru na tužbu.

Podsetimo, Priština već duže od decenije bezuspešno vodi spor kako bi dokazala da je nekadašnje odmaralište u uvali Kamenovo na Budvanskoj rivijeri, izgrađeno u zaleđeni plaže vlasništvo „građana (tzv.) Kosova“. Podneli su i žalbu Apelacionom sudu Crne Gore, ali i tužbu Međunarodnom sudu u Strazburu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)