IZREČENA PRESUDA RATKU MLADIĆU: General osuđen na doživotnu robiju (VIDEO)

Novosti online

08. 06. 2021. u 15:10

U HAŠKOM tribunalu je počelo izricanje presude generalu Ratku Mladiću. Proces protiv generala Mladića traje već 26 godina, otkada je podignuta prva, tada objedinjena optužnica protiv njega i Radovana Karadžića.

ИЗРЕЧЕНА ПРЕСУДА РАТКУ МЛАДИЋУ: Генерал осуђен на доживотну робију (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Konačna presuda generalu Ratku Mladiću, koji se tereti za navodne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini (1992-1995.), uključujući i genocid, biće izrečena danas, nakon što je prvostepeno osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Odbijena žalba tužilaštva

Odbijena je žalba tužilaštva da Mladić bude osuđen za genocid u šest opština u BiH - Prijedor, Ključ, Sanski Most, Foča, Vlasenica i Kotor Varoš.

General Ratko Mladić osuđen na doživotnu robiju

General Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen je na doživotnu robiju u Haškom tribunalu zbog navodnih zločina genocida, progona, istrebljivanja, ubistva, deportacija i nehumanog dela zločina protiv čovečnosti, terorisanja, uzimanja talaca.

Presuda je čitana oko sat vremena.

Sud odbija argumente Ratka Mladića

Žalbeno veće, na čelu sa sudijom Priscom Matimbe Niambe, odbilo je žalbe tima generala Ratka Mladića za sveobuhvatni udruženi zločinačko poduhvat.

Povodom žalbe Mladića zbog prava na pravično suđenje, predsedavajuća Žalbenog veća je rekla da je veće, uz suprotno mišljenje jednog sudije odbilo je osnove žalbe.

Žalbeno veće konstatuje da Mladić nije pokazao da je pretresno veće pogrešilo time što Sarajevo nije tretiralo kao branjeni grad. Žalbeno veće je konstatovalo da pretresno veće nije pogrešilo kada je ocenilo da je cilj opsade Sarajeva bilo terorisanje stanovništva tog grada. I ovaj deo Mladićeve žalbe je odbijen.

Pretresno veće odbija deo žalbe Ratka Mladića koji se odnosi na udruženi zločinački poduhvat i sve tačke optužnice vezano za Srebrenicu. Mladić je, prema navodima sudija, sudelovao u prisilnom premeštanju muslimana i da nije delovao sa ciljom da se evakuišu iz humanitarnih razloga. Sudija Nijambe se nije složila ni sa ovom tačkom.

Žalbeno veće je potvrdilo mišljenje tužilaca da je Ratko Mladić zadržao rukovođenje VRS, iako nije bio na teritoriji RS u vreme zločina u Srebrenici.

General Ratko Mladić se obratio sudijama

General Ratko Mladić je sudijama odgovorio da može pratiti suđenje na svom jeziku. 

Dodik prati izricanje presude generalu Ratku Mladiću

Lider SNSD-a i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik u svom stranačkom kabinetu prati izricanje presude Ratku Mladiću.

Nakon izricanja presude, u 16:30 sati Dodik je zakazao konferenciju za medije u Banjoj Luci.

Foto: Tviter

U sudnici samo jedan sudija

Advokatski tim Ratka Mladića nije sudnici. Advokat Dragan Ivetić iz zdravstvenih razloga nije mogao prisustvovati izricanju presude.

U sudnici je, pored Ratka Mladića, njegova pravna savetica odbrane Luisa Peta Bagot, dok njegov sin Darko presudu sluša iz posebne prostorije Mehanizma u Hagu.

Sažetak presude čita predsednica petočlanog Žalbenog veća Rezidualnog mehanizma za krivične sudove sudija Prisca Matimba Niambe, a članovi veća koji su učesvovali u presuđivanju Mladiću su sudije: Aminata Lois Runeni N’gums, Sejmur Panton, Elizabet Ibanda-Nahamia i Mustafa El Bsaj.

Neki od učesnika postupka prate sednicu putem video konferencijske veze.

Prenos izricanja presude kasni zbog tehničkih problema 

Zbog tehničkih problema sa tonom mediji su obavešteni da će prenos kasniti dok se otklone problemi.

Počelo izricanje presude Ratku Mladiću

Uz zakašnjenje od pola sata počelo je izricnje presude generalu Ratku Mladiću

Prva fotografija generala Mladića

General Ratko Mladić se danas sa osmehom pojavio u sudnici Haškog tribunala, gde čeka presudu za navodne ratne zločine koji su počinjeni nad muslimanima tokom rata u BiH.

Praćenje izricanja presude u Kalinoviku

I u hotelu "Moskva" u Kalinoviku, rodnom mestu generala Ratko Mladića, okupljeni građani prate izricanje presude generalu Ratku Mladiću.

Foto: R. Milović

15.00 Počelo izricanje presude

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu počelo je izricanje drugostepene presude Ratku Mladiću.

Čitanje presude počinje u 15:00 sati, a video-prenos će se emitovati uz pola sata zakašnjenja.

Incident ispred Suda, verbalno napadnut Srbin

U Hagu se danas desio incident u kojem je verbalno napadnut Dragan Todorović, Srbin koji živi u ovom gradu i koji je došao da pruži podršku generalu Ratku Mladiću.

Hronologija događaja

Ratko Mladić optužen je pre potisivanja Dejtonskog sporazuma i to za: genocid, zločine protiv čovečnosti u BiH, protiv civilnog stanovništva kao i za držanje pripadnika mirovnih snaga.

Druga optužnica stiže krajem 1995. godine, a tereti ga za genocid i zločine na području Srebrenice. U leto iduće godine, Pretresno veće MKSJ izdalo je nalog za hapšenje ratnog komandanta Vojske Republike Srpske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a