RATKO MLADIĆ OSUĐEN NA DOŽIVOTNI ZATVOR: Sramna presuda srpskom generalu

Novosti online

08. 06. 2021. u 16:19

PRESUDA Ratku Mladiću je potvrđena - general VRS osuđen je na doživotni zatvor.

РАТКО МЛАДИЋ ОСУЂЕН НА ДОЖИВОТНИ ЗАТВОР: Срамна пресуда српском генералу

Foto: EPA

Predsedavajuća žalbenog veća Priska Matimba Nijambe izdvojila je svoje mišenje.

Čitanje presude trajalo je otprilike sat vremena.

Odbijena je žalba tužilaštva da Mladić bude osuđen za genocid u šest opština u BiH. 

Povodom Mladićeve žalbe da je sud u prvostepenoj presudi načinio više grešaka kada je zaključio da je udruženi zločinački poduhvat postojao, zaključeno je da Mladić nije pokazao da je prvostepeno veće pogrešilo, uz suprotno mišljenje sudije Nijambe.

Povodom žalbe Mladića zbog prava na pravično suđenje, predsedavajuća Žalbenog veća je rekla da je veće, uz suprotno mišljenje jednog sudije, odbilo osnove žalbe.

Kada je reč o udruženom zločinačkom poduhvatu u vezi sa Sarajevom i kapmanjom snajperskog delovanja i granatiranja. Pretresno veće je utvrdio, uz suprotno mišljenje sudije Nijambe, da je Mladić delio nameru da radi na postizanju zajedničkog cilja u vezi sa Sarajevom i da je tome doprineo.

Povodom osporavanja nekih aspekata presude, Žalbeno veće je konstatovalo da Mladić nije pokazao da je pretresno veće pogrešilo.

Zaključeno je i da su genocid, istrebljenje i ubistvo postali dodatna sredstva sa ostvarenje UZP u vezi sa Srebrenicom. Presuđeno je da je Mladić delio nameru da se ostvari zajendički cilj u vezi UZP.

Žalbeno veće uz suprotno mišljenje sudije Nijambe, smatra da je neuverljivo da je Mladić delovao da se civili premeste iz humanitarnih razloga.

Kada bi se kalendarski sabrale sve presude nekadašnjem Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslavije, poznatijeg kao Haški tribunal, Srbima je dosuđeno preko 1000 godina zatvora.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere