SRBIJA NEĆE UVESTI SANKCIJE BRATSKOJ RUSIJI: Dačić predvodi delegaciju Skupštine u poseti Rusiji, sastanci i sa Lavrovim i Šojguom

B. Vlahović - Od stalnog dopisnika MOSKVA

31. 05. 2021. u 18:38

DELEGACIJA Skupštine Srbije na čelu sa Ivicom Dačićem u ponedeljak je u Moskvi imala seriju susreta sa ruskim političarima.

СРБИЈА НЕЋЕ УВЕСТИ САНКЦИЈЕ БРАТСКОЈ РУСИЈИ: Дачић предводи делегацију Скупштине у посети Русији, састанци и са Лавровим и Шојгуом

Foto: B. Vlahović

Pre podne su razgovarali sa predsednikom Dume (parlamenta) Vjačeslavom Volodinom kao i sa Leonidom Sluckim, predsednikom Komisije za međunarodne odnose Dume. Popodne su parlamentarci Srbije razgovarali sa Valentinom Matvijenko, predsednicom Saveta federacije, a uveče je Ivica Dačić bio na večeri kod ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova.

Na svim tim razgovorima je izraženo zadovoljstvo što su odnosi odlični i stalno se  šire. U narednom periodu će se posebna pažnja pridavati razvoju ekonomske saradnje naših država. Ponovo se govorilo o potrebi formiranja istorijskog instituta koji bi se  bavio širenjem istine o borbi protiv fašizma. Ruski i srpski istoričari bi se  dokumentima suprostavljali onima koji hoće da naprave reviziju istorije i umanje naš  doprinos u borbi protiv fašizma.

Predstavnici Rusije i Srbije će i dalje u međunarodnim organizacijama koordinisati   aktivnosti, pogotovu u borbi za očuvanje srpske autonomne oblasti Kosova i Metohije. Ponovljeno je da Srbija ni slučajno neće uvoditi sankcije bratskoj Rusiji.

U ime Srbije Dačić je zahvalio rukovodstvu Rusije na tome što su pomogli našoj zemlji u borbi protiv korone virusa i na tome što je Srbija dobila mogućnost da u svojoj zemlji  proizvodi "Sputnjik-V".

U sredu će se Ivica Dačić obratiti poslanicima ruskog parlamenta što je takođe dokaz    uvažavanja i dobrih odnosa.

Planirano je da se Ivica  Dačić sretne u sredu sa starim prijateljem ministrom odbrane Rusije Sergejom Šojguom.

- Obe naše zemlje su pod  velikim spoljnim pritiskom i jako je važno što imamo odličnu saradnju sa Rusijom i  koordinaciju naših aktivnosti, kazao je za "Novosti" Ivica Dačić.

U četvrtak i petak će Dačić boraviti u Sankt Peterburgu na Međunarodnom ekonomskom  forumu a takođe će se sresti i razgovarati sa potpredsednikom ruske vlade Jurijem Borisovom sa kojim je dobro sarađivao dok je bio koopredsednik Komisije za ekonomsku, naučnu saradnju dve zemlje.

Delegacija Skupštine Srbije u ponedeljak je bila u našoj ambasadi gde im je ambasador Miroslav Lazanski pokazao kako se uređuje okoliš ambasade i asfaltira dvorište. Pre toga uređena je zgrada ambasade a sve su to sponzorisali srpski biznismeni koji rade u Rusiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna