PRVI DOGOVORI U DIJALOGU STRANAKA O IZBORIMA: Cenzus za mandate verovatno isti

S. S. R.

31. 05. 2021. u 06:45

STRANKE će se na izborima sledeće godine za mesta u Skupštini Srbije najverovatnije boriti po istom pravilu, uz cenzus od tri odsto osvojenih glasova.

ПРВИ ДОГОВОРИ У ДИЈАЛОГУ СТРАНАКА О ИЗБОРИМА: Цензус за мандате вероватно исти

Foto: N. Skenderija

Ipak, olakšicu da učestvuju na nadmetanju mogle bi da dobiju manjinske partije: njima bi broj potpisa za učešće u izbornoj trci mogao da bude smanjen sa 10.000 na 3.000 parafa.

Ovo su, prema saznanjima "Novosti", preliminarni dogovori u okviru međustranačkog dijaloga koji se o izbornim uslovima vodi bez prisustva stranaca.

U platformama gotovo svih manjinskih stranaka ukazivano je na broj potpisa potrebnih da podrže izbornu listu. Rečeno je da nije logično da je za osnivanje partije manjina potrebno 1.000 parafa, a za izlazak na izbore deset puta više. Kompromisno rešenje bi moglo da bude pravilo, koje sad važi u Vojvodini za izlazak na pokrajinske izbore, a to je 3.000 potpisa uz kandidaturu.

Razgovaralo se i o cenzusu, ali je nerealno da sada dođe do promena, manje od godinu dana pre izbora, i samo godinu dana pošto je prag sa pet smanjen na tri odsto.

Na sastancima koji se održavaju jednom nedeljno u Skupštini Srbije bilo je i govora o problemima sa kojima se stranke suočavaju na terenu. Akcenat je stavljen na to da često ne mogu da nađu prostore u kojima bi održali skupove ili tribine. Ovaj problem bi do naredne izborne kampanje trebalo da bude rešen.

Izbori, predsednički, beogradski i parlamentarni trebalo bi da se održe na proleće sledeće godine.

"ČEŠLjANjE"

MEĐU tačkama dnevnog reda bio je i birački spisak na čijem će se "češljanju" posebno raditi. Pominjani su preminuli koji se i dalje nalaze u evidenciji glasača, kao i oni koji odavno nemaju prebivalište u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)