Štutgartski srpski klub „Kozara“ proslavio 40 godina postojanja

P. Rakočević

ponedeljak, 19. 11. 2018. u 15:42

Штутгартски српски клуб „Козара“ прославио 40 година постојања
Proslava “četrdeset godina od osnivanja kluba”- kako to gordo zvuči! Članovi i prijatelji kluba „Kozara“ i pored svih teškoća u ne tako davnoj prošlosti, nisu želeli da propuste priliku da proslave jubilej vredan pažnje

ŠTUTGART - Proslava “četrdeset godina od osnivanja kluba”- kako to gordo zvuči! Članovi i prijatelji kluba „Kozara“ i pored svih teškoća u ne tako davnoj prošlosti, nisu želeli da propuste priliku da proslave jubilej vredan pažnje.

Uprava kluba i članovi, na čelu sa predsednikom Milanom Okolićem, su nedavno organizovali lepu, ne tako veliku ali dostojanstvenu proslavu u svojim klubskim prostorijama. Kao što je uobičajeno u ovakvim prilikama, predsednik Okolić je u svom pozdravnom govoru ukratko pomenuo istorijat „Kozare“ –od osnivanja do današih dana.

Klub je osnovan daleke 1978. godine kao udruženje Jugoslovena, a samo dve, tri godine nakon osnivanja, postao je, sa oko 800 do 900 redovnih članova, jedan od najmasovnijih udruženja ondašnjih državljana nekada zajedničke države u celoj Nemačkoj!

Pročitajte još - SRPSKE PORODICE U ŠTUTGARTU: Vreme proticalo baš kao brza Morava

Imao je tri velike folklorne grupe, veoma uspešnu šahovsku sekciju koju je vodio poznati internacionalni šahovski sudija Todor Lojpur, radila je sekcija radio-amatera, organizovani su kursevi za fotoamatere zatim za krojačice, u prostrijama kluba je jedno vrema radila i naša Dopunska škola itd. Pomenimo da su šahisti više puta bili prvaci Nemačke pa i Evrope, na 64 crno-belih polja vođene su prave, veoma često dobijene „bitke“ i protiv nemačkih internaionanih šahovskih majstora, bilo je i velikih simultanki protiv poznatih velemajstora itd. Velike uspehe nizali su i folkloraši.


Ali, kako reče Milan Okolić, sve što je lepo i uspešno, nažalost, ima ponekad i svoj kraj. Kraj „Kozare“ zamalo nije bio početak ratnih sukoba u bivšoj Jugoslaviji jer su brojni članovi napustili zajedničko udruženje. Tada je od nekada jugoslovenske „Kozare“ nastao srpski klub. Troškovi postojanja su ostali veliki kao i kada je 900 članova plaćalo članarinu pa je egzistencija kluba bila dosta dugo ozbiljno ugrožena. Ipak, vrednim radom nekoliko porodica i pojedinih članova, pogotovo poslednjih godina, klub se u potpunosti oporavio. Bio je to dovoljan razlog da se organizuje proslava- 40 godina postojanja.

Naravno da su pomenti bivši članovi uprave i zaslužni pojedinci, a oni najvredniju do današnjih dana dobili su lepe zahvalnice. -„Kozara“ je i do sada organizovala književne večeri, druženja uz pesmu i muziku, zajedničke večere itd. u svojoj klupskoj prostoriji gde može da se okupi osamdesetak ljudi. Uprava želi da intenziviranjem pomenutih aktivnosti poveća broj

lanova, posebno mladih, kako bi opet zaživele neke od posle raspada Jugoslavije ugašene sekcije- čuli smo u razgovorima sa članovima kluba.

Uspeh na tom planu „Kozari“ su u svojim kratkim obraćanjima prisutnima poželeli generalni konzul Republike Srbije u Štutgartu Božidar Vučurović želeći im uspeh, kako je rekao, i u dolazećih 40 godina i konzulka Bosne i Hercegovine, takođe iz Štutgartu, Biljana Marilović. Proslavi je prisustvovao i šef predstavništva Republike Srpske u Nemačkoj Mićo Ćetković. Lepim željama se pridružuje i internet-izdanje beogradskih " Večernjih novosti" koje čita srpska dijaspora širom planete.

Posle zvaničnog dela proslave sledila je zajednička večera, da bi kasnije uz muziku i pesmu nastalo pravo „narodno veselje“ sve do zore!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)