SRPSKE PORODICE U ŠTUTGARTU: Vreme proticalo baš kao brza Morava

P. Rakočević

ponedeljak, 22. 10. 2018. u 18:28

СРПСКЕ ПОРОДИЦЕ У ШТУТГАРТУ: Време протицало баш као брза Морава
Srpsko kulturno i humanitarno društvo „Morava“ iz Štutgarta proslavilo 20 godina postojanja

ŠTUTGART Kada se nekoliko srpskih porodica iz Štutgarta pre dvadeset godina odlučilo da osnuje, kako smo čuli, „drugačiji srpski klub“ koji će nacionalno izrazitije negovati, zastupati i iskazivati srpsku kulturu, običaje i istoriju, niko nije mogao da pretpostavi, da će taj, spočetka mali krug ljudi, kao klub opstati toliko dugo! –Evo, danas slavimo 20 godina postojanja i uspešnog rada, reče nam Vera Gregović, jedna od suosnivača i svojevremeno dugogodišnja predsednica štutgartskog kluba „Morava“.

Na odlično upriličenoj priredbi u čast značajne godišnjice, sala je bila premala da primi sve goste koji su došli da pozdrave „Moravce“ i da im požele sreću i uspeh bar za još dva puta po dvadeset godina rada!

Već na ulazu svaki gost je dobio malo, čuveno srpsko „čokanjče“ šljivovice, stilski lepo uokviren kao suvenir sa grbom Srbije, imenom društva naznakom dvadesetogodišnjeg jubileja. Program proslave je krenuo pevanjem srpske himne Bože pravde, pozdravom sveštenika i kraćom molitvom svih prisutnih.

Pročitajte još - KAD SE SRBI SLOŽE: U nemačkoj varoši nikla velelepna “Srpska kuća”

U svom izlaganju, voditeljka programa Vera Gregović koja je odlično odradila „svoj“ posao pomenula je imena osnivača društva. Pomenimo ih i mi jer su ti ljudi koji i danas rade i pomažu klub, to zaista zaslužli. To suSpasojević Slobodan, Gordana i Vojislav, Andrić Bogomir, Radmila i Boban, Arnautović Budimir i Gordana, Iličin Ivan, nažalost nedavno peminuo, i supruga mu Dragica, Vejin Ksenija, Protić Spiro i Olga, Stevanović Vlada i Danijela, Sarić Ljuba i Snežana, Dukmenić, sada Pantić Ljubica, Gregović Krsto i Vera i Stanojević Dragutin i Milka.

Predanim radom i sve većim uspesima i na polju kulture ali i na polju brojnih humanitarnih akcija, Društvo je privuklo veliki broj članova tako da ih je danas oko 150, pretežno mladih. Dobar deo mladih članova se okupljaju u uspešnoj folklornoj sekciji.

U svom izlaganju, gospođa Gregović je predstavila istorijat nastanka kluba, dugogodišnji rad i sve dosadašnje uspehe i članova kao i ranijih i današnje Uprave kluba na čelu sa Nebojšom Antić.

U zabavnom delu programa, publika je mogla da vidi odlično uigrane folkloraše „Morave“ kao i nastupe folklora društva „Nikola Tesla“ koji su došli u goste iz dosta dalekog Frajbugra, zatim folkloraše štutgartske „Sloge“ i „Nove generacije“ iz Šorndorfa. Čuli smo i predivno pevanje hora devojaka „Morave“ ali su ipak najveći aplauz dobili mali poletarci u svom folklornom nastupu. Najmlađi član je bio star tek oko 3 godine, svi ostali, ne stariji od 6, 7 godina. Naravno uz pripomoć starijih igrača, oni su, kako reče generalni konzul Republike Srbije Božidar Vučurović, prisutnima pokazali da „Morava“ ne treba da brine za dolazeće genereracije igračica i igrača.

Sve u svemu, bila je to odlična priredba i prezentacija dosadašnjeg rada „Morave“, bolje osmišljena od uobičajenih priredbi srpskih klubova. Zato nije za čuđenje da su brojni gosti sve nastupe pozdravili i ispratili burnim aplauzima. Posle zvaničnog dela uz domaće specijalitete i odabrana pića, pesmu i igru, veselje je trajalo do kasno u noć.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Deda Miloje

24.10.2018. 18:26

Čestitke i Moravcima i autoru ovog lepog članka. Terajte dalje!Deda Miloje Štutgart