Hrvati idu na izbore u julu?

J. KERBLER

29. 04. 2020. u 07:13

U Zagrebu ublažavanje situacije oko virusa korona vraća politiku u igru

Хрвати иду на изборе у јулу?

Prazan centar Zagreba Foto AP


OD STALNOG DOPISNIKA - ZAGREB

ZBOG povoljne epidemiološke situacije u Hrvatskoj, što u političkom pogledu svojata vladajući HDZ koji je organizovao nacionalni štab civilne zaštite, hrvatski građani mogli bi već polovinom jula na parlamentarne izbore. Pominju se 12. ili 19. jul. Sadašnja vlada, na čijem je čelu Andrej Plenković, želi da iskoristi trenutak kada ima značajnu podršku građana i da raspusti parlament i zakaže nove izbore. Opozicioni SDP se tome protivi, smatrajući da nije vreme za izbore u jeku korona krize.

Rezultati anketa ukazuju da je popularnost HDZ sada na vrhuncu, da građani imaju poverenja u vladu i premijera i da bi HDZ u ovom času bio pobednik izbora. To ne znači da bi mogao bez koalicionih partnera da sastavi vladu, ali neki od onih koji i sada učestvuju u izvršnoj vlasti, poput SDSS, nisu isključili mogućnost da bi podržali HDZ.

U HDZ smatraju da bi na jesen već situacija mogla da bude komplikovanija, jer sledi turistička sezona koja će sigurno podbaciti, što znači i lošiju ekonomsku situaciju. Zato su sada šanse za pobedu na izborima mnogo veće nego što bi bile da izbori budu u novembru ili decembru, bez obzira na to što za kampanju ne bi ostalo mnogo vremena i pitanje je kako bi u sadašnjim uslovima ona mogla biti sprovedena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)