ZAGREB: OD STALNOG DOPISNIKA


U isto vreme dok iz Vatikana po ko zna koji put stižu vesti da do daljeg nema ništa od proglašenja Alojzija Stepinca svetim, hrvatski crkveni vrh, na čelu sa kardinalom Josipom Bozanićem u zagrebačkoj katedrali obeležio je u ponedeljak uveče "Stepinčevo", kao podsećanje na 10. februar 1960, kada je umro u Krašiću.

- Njegova smrt pre šezdeset godina izgledala je u očima neprijatelja kao završetak koji zemlja treba zauvek da prikrije i sakrije. Cilj i nije bio samo nadbiskup, nego Crkva - rekao je Bozanić na misi kojoj je prisustvovao i papinski nuncij u Hrvatskoj Đorđo Lingua.

Bozanić nije uopšte spomenuo papu Franju i njegove poruke oko Stepinčeve kanonizacije, ali je rekao da je "u Hrvatskoj i u svetu Stepinčevo mučeništvo dobilo nove grane i mladice" i kako njegovo rodno mesto Krašić postaje središte hodočašća.

- U Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama koje su iskusile komunistički totalitarizam i dalje pokušava da se stvori neistinita slika - istakao je Bozanić.

Svoj doprinos obeležavanju šezdeset godina od smrti kontroverznog kardinala, čija uloga u prvoj godini Drugog svetskog rata kada su ustaše formirale takozvanu NDH nije razjašnjena do danas, dao je i novi hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman, koji je u Koblencu u Nemačkoj tokom vikenda govorio o "velikanu Crkve, kardinalu Stepincu".


PROČITAJTE JOŠ - ZAOKRET U VATIKANU: Papa ne da oreol Stepincu


Citirao je i Stepinčev govor u zagrebačkoj katedrali u oktobru 1942. godine kada je kardinal rekao: "Svaki narod i svaka rasa imaju pravo na život dostojan čoveka i na postupak dostojan čoveka. Svi oni bez razlike, bili pripadnici ciganske rase ili koje druge, bili crnci ili uglađeni Evropejci, bili omraženi Jevreji ili ponosni arijci imaju jednako pravo da govore: Oče naš koji jesi na nebesima!"

Radman je u Koblencu svečano otkrio i spomenik Alojziju Stepincu i pri tome kazao da je to impresivno svedočanstvo vere. -Možemo biti zahvalni na ljudima poput blaženog kardinala Alojzija Stepinca"- kazao je hrvatski šef diplomatije.


Pavelić i Stepinac


"Stepinčevo" je osim u Zagrebu, obeleženo u mnogim hrvatskim gradovima poput Požege, Zaprešića, Brezovice, a biskup Antun Škvorčević je na misi zapitao koje je prava istina o Stepincu.

- Da li je istina o Stepincu ono što određena historiografija u susednoj zemlji i danas o njemu raspravlja, polazeći od zadanog cilja da ga prikaže kao zločinca, a da ne mari za celovitu istinu, nego traži opravdanje za svoje postavke - rekao je Škvorčević pozvavši sveštenike i vernike da slede "Stepinčev primer".


PROČITAJTE JOŠ - SUSRET SA ISTORIJOM: Katolička crkva,ustaše i komunisti bili protiv Srba


Na crkvenom obeležavanju u Zaprešiću moglo se čuti da se Stepinac "ne samo suprotstavio režimu NDH već i spasavao ljude". U Mrkoplju je predstavljen relikvijar sa krvlju Alojzija Stepinca koju su sačuvale sestre Sv. križa, a po hrvatskim crkvama moglo se čuti i da se vernici ljute na papu Franju što ga ne proglašava svetim.JUNAK VREMENA

VOJNI biskup Jure Bogdan rekao je za Stepinca da je "junak našeg vremena", svedok i primer Crkvi za sva vremena. "Borio se za Božja i ljudska prava u ovome svetu".