Od zagađenja vazduha u BiH godišnje umre 5.000 ljudi

Tanjug

22. 11. 2019. u 00:32

Од загађења ваздуха у БиХ годишње умре 5.000 људи

Ilustracija

Odeljenje za životnu sredinu UN zaključilo je da stanovnici zapadnog Balkana u proseku gube 1,3 godine života zbog zagađenja
U Bosni i Hercegovini, posebno u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Banjaluci, godišnje umre 5.000 ljudi zbog zagađenja vazduha, pokazuju podaci objavljeni u poslednjem izveštaju "Zagađenje vazduha i zdravlje ljudi: Slučaj zapadnog Balkana".


Odeljenje za životnu sredinu UN zaključilo je da stanovnici zapadnog Balkana u proseku gube 1,3 godine života zbog zagađenja jer se čestice koje se stvaraju od prašine, čađi i dima dovode u vezu s pojavom kardiovaskularnih bolesti koje su pet puta češće od proseka.

Ovi alarmantni i upozoravajući podaci u BiH su vest tek dan-dva, piše Avaz.ba. Nadležne institucije ne rade svoj posao i sve ostaje tek na statistici.


PROČITAJTE JOŠ: Zagađen vazduh ubija više nego nezdrava hrana

Tako u Zenici, Lukavcu i Tuzli nije važno koje je godišnje doba, tamo je zagađenost vazduha stalna.

To je posledica industrije u tim gradovima pa je tako u Zenici prošle godine, umesto dozvoljena tri dana, u čak 124 zabeleženo prekoračenje dozvoljenih vrednosti koncentracija sumpordioksida, a u čak 252 dana pre pet godina.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije