Komentar: Nema pravde u Hrvatskoj sa lažnim svedocima

Jurica KERBLER

07. 11. 2019. u 12:24

Коментар: Нема правде у Хрватској са лажним сведоцима
Kada se laže u tako velikim procesima, poput onog za ubistva Srba u Osijeku, pitanje je čega je sve bilo u mnogim drugim slučajevima gde su, najverovatnije, takođe defilovali lažni svedoci

BRANIMIR Glavaš bio je alfa i omega svega što se događalo u Osijeku devedesetih. Tu tvrdnju, koja nije nepoznata Osječanima, izrekao je Nikola Jaman, krunski svedok na suđenju Glavašu, priznavši da je dosad lagao i pokušavao da spase već osuđenog ratnog zločinca koji je devedesetih godina bio gospodar života i smrti u Slavoniji.

Za monstruozne slučajeve nazvane "Garaža" i "Selotejp", ubistva Srba kojima su sipali kiselinu u usta i njihova tela bacali u reku, znaju se ubice, ali ne i oni koji su izdavali naredbe za strašne zločine. Lažna svedočenja upravo su razlog tome. U dosadašnjim suđenjima ređali su se neiskreni svedoci, zaplašeni valjda i danas posledicama koje bi imali ako kažu istinu. A Jaman, pritisnut bolesti, na kraju je priznao: "Lagao sam, promenio sam iskaz da skinem teret sa duše." I upro je prstom u Glavaša.


PROČITAJTE JOŠ: Suđenje Glavašu za ratni zločin, svedok priznao da je lagao: Branimir je bio alfa i omega za celi Osijek

Nije ni prvi, a verovatno ni poslednji, koji nije izneo istinu tokom svedočenja. Jedan je od prvih koji je javno priznao da je lagao. Bilo je svega i na suđenju za ubistvo porodice Zec, a sud nije doneo ni presudu za zločine u Gruborima, uz obrazloženje da krivica nikome nije dokazana. Svedoci se "ne sećaju" i "ne znaju" ko je počinio zločine.

Godine prolaze, svedoka je sve manje, a istina je sve dalje. Kada se laže u tako velikim procesima, poput onog za ubistva Srba u Osijeku, pitanje je čega je sve bilo u mnogim drugim slučajevima gde su, najverovatnije, takođe defilovali lažni svedoci.

Istovremeno, traži se da svi zločini počinjeni devedesetih budu rasvetljeni, a ratni zločinci kažnjeni. Onda ne sme biti selektivne pravde, niti pristajanja na to da lažni dokazi spasavaju "naše". Jer tu nema "naših" i "vaših". Zločin je zločin, počinio ga "naš" ili "vaš".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije