ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ДО сада сам лагао, а сада желим да кажем истину. Бранимир Главаш био је алфа и омега за цели Осијек, изјавио је кључни сведок Никола Јаман на поновљеном суђењу садашњем саборском посланику Бранимиру Главашу за злочине над осјечким Србима 1991. године.

Главашу се поново суди за случајеве "Гаража" и "Селотејп", брутална убиства Срба, након што је Врховни суд укинуо одлуку загребачког Жупанијског суда да се Главашу суди одвојено, а не заједно са свима који су оптужени за те тешке злочине из деведесетих. Главаш и остали оптужени били су осуђени на дугогодишње затворске казне, а након што је Главаш одслужио већину од осмогодишње казне Уставни суд је укинуо правоснажну пресуду и одредио ново суђење. У првом поступку Јаман није теретио Главаша, али је сада променио исказ.

- Носио сам десет година терет, морао сам да кажем пуну истину и о убиству мог пријатеља Ђорђа Петковића, којег су такође убили и закопали - рекао је Јаман на суду, коме је Главаш често упадао у реч. - Прво су рекли да су га ставили у фургон и возили, а да је испао из аутомобила и побегао. А убили су га.

Јаман је демантовао је да је он командовао јединицама у Осијеку, пре свега Заштитном четом, која је урадила најстрашније злочине.

- На папиру сам ја био заповедник, али свима нама је заповедао Бранимир Главаш - изјавио је Јаман.

Прочитајте још - ПОВРЕДИЛИ МУ УГЛЕД И ЧАСТ: Главаш тражи одштете, јер га називају ратним злочинцем

Када га је судија подсетио да је у првом исказу 2009. рекао супротно, да Главаш уопште није заповедао, Јаман је објаснио да је тада лагао и да сада говори истину јер је болестан.

Демантовао је и своје речи из истраге да је саветовао Главашу да каже да је Чедомир Вуковић, један од Срба који су тада убијени, покушао да изврши атентат на њега.

Судбина Чедомира Вуковића била је заиста монструозна. Крунослав Фехир је признао да је пуцао у њега, али је касније утврђено да је Вучковић умро од киселине које су му угурали у грло у гаражи осјечког Секретаријата за одбрану.

Одбрана Бранислава Главаша упитала је Јамана откуда сада та изјава када је раније сведочио да је у време убиства Вуковића био у Немачкој.

- Лагао сам - кратко је одговорио кључни сведок и описао да је сам дао Главашу предлог како заташка убиство Чедомира Вуковића. - Немам разлог да сада лажем, мој отац је био усташа и шест година у затвору. Мучила ме је савест, а сада спавам као беба.

На изласку из суда дошло је до вербалног окршаја између главних актера новог судског процеса.

- Није важно хоћу ли живети сто година или ћу умрети сутра, а волео бих да сам умро пре десет година, али нека ми сада одговори на питање - рекао је Јаман Главашу. - Што ми ниси једном дошао у посету, а ја сам теби био?

У расправу се умешао и Филип Главаш, син Бранимира Главаша.

- Били сте међу мојим сватовима, десет година долазили до нас и говорили да мом оцу пакују, а сада сте променили исказ - казао је он Николи Јаману.

ПОПЛАВА ЈЕ РАЗЛОГ

У Петријевцима је 2014. године била поплава и Јаман ме је молио да му испослујем одштету - рекао је у уторак у суду Бранимир Главаш. - Није добио 100.000 куна и сада сам му ја крив. Данас је лагао.