Istoričar Vlatka Vukelić, koja pripada hrvatskoj desnici, naziva ustanak srpskog stanovništva u Srbu 1941. godine protiv ustaških vlasti - genocidom Srba nad lokalnim stanovništvom.


Prvi organizovani napad na ustaške institucije koje su počinile zločin nad Srbima u tom kraju, Vukelićeva naziva "zločinačkim orgijanjem".


Ona, pozivajući se na desničarske istoričare i revizioniste istorije Marija Jareba i Antu Nazora, srpski ustanak iz 1941. poredi sa srpskim barikadama na početku sukoba devedesetih godina prošlog veka.

PROČITAJTE JOŠ: SKANDALOZNA IZJAVA HRVATSKE EVROPOSLANICE: Nikad se ne bih odrekla ustaša; Recitovala sam pesme u slavu Ante Pavelića


Kako prenosi jedan od desničarskih portaka "Kamenjar", ali i ostali desni portali, Vukelićeva srpski ustanak, odnosno prvi oružani otpor u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) naziva "pokoljem nad civilima".


Za nju su srpski ustanici činili ratne zločine, a ne ustaške snage, pa podseća hrvatsku javnost da sada Hrvati pišu istorijske udžbenike, te da to treba da čine onako kako njima odgovara.


Vlatka Vukelić, predsednik Udruženja "Hrvatska slobodna desnica", tvrdi da je, kao odgovor na uspostavljanje NDH, "srpsko stanovništvo uz podršku monarhističkih krugova iz tadašnje Srbije pokušalo ofanzivno delovanje".


(nezavisne.com)